Erdőspusztai Tájház és Erdei Iskola

 

Szeretettel köszöntünk az Öttömösi Erdei Iskolában, amelyet a Dél-Alföld egy kis falujában találhattok meg. A táj a Homokhátság jellegzetességeit mutatja: árvalányhaj-rétek, pipacsos gabonaföldek, fehérre meszelt falú tanyák között vezet az út, s bármerre is jártok elkísér a pacsirta- vagy a fülemüleszó. Erdei iskolánk egyben tájház is, jellegzetes dél-alföldi népi bútorokkal, életmóddal ismerkedhettek meg itt, környezeti nevelési programjaink is a helyi tájhoz és kultúrához kötődnek. Jellegzetességünk még: a gyógy- és fűszernövénykert, amely régi magyar növények gyűjteménye egyben – a tájökológiai projektjeink, amelyeknek középpontjában az ezeréves magyar kultúra növény- és állatszimbólumai állnak.

SZÁLLÁS:

A főépületben 2 szálláshely szoba található (8 főre ill. 6 főre) (fenyőfa ágyak, környezetbarát falfestés, biomassza központi fűtés stb.) és egy tetőtéri szálláshely (15 főre), valamint két közösségi helyiség (tájjellegű berendezés, szövőkeretek, ökológiai és néprajzi szakkönyvtár, fajátékok stb.)

A szálláshelyhez tartoznak természetesen nemenkénti hideg-melegvizes tusolók és WC-k.

 

ÉTKEZŐ:
A mellette álló épületben található a melegítőkonyha, és az étkező (30 fős), szintén tájjellegűen berendezve és ellátva az alapvetően szükségesekkel (mosogató, tűzhely, hűtőszekrény, étkészlet, edények stb.) Kihordott reggeli, ebéd, vacsora kérhető ill. a konyha használható önellátó rendszerűen.

A tanyaháznak hatalmas udvara van (kb. 1 ha), diófával, gyeppel, gyümölcsössel, és bio-kiskerttel, valamint fűszer- és gyógynövénykerttel.

 

KERT,  UDVAR:

Az épületegyütteshez 40 ha földterület tartozik, amely részben láprét, részben vegyes erdős terület, ami a vendégek számára szabadon használható. Lehetőség van bográcsozásra, lehet kemencében sütni. Emellett tanyasi állataink is gondozhatók, megfigyelhetők helyben: kecske, nyúl- és baromifélék.

 

SZABADIDŐS PROGRAMOK:

Magyar íjászat, szövőműhely, nemezelés, agyagozás, szalmamunkák, terráriumgondozás, madármegfigyelés, hagyományos ételek készítése, biotisztálkodó szerek készítése, tanyasi állatok simogatása, csöndmeditáció, környezetbarát játéktár, ping-pongasztal, kötéljátékok, lombház, pancsoló medence stb. (igény szerint az egyes technikák oktatása kérhető)

 

Egyéb szolgáltatások: OKTATÁS

 

Hivatásunk: a táj hagyományvilágát őrizni és ötvözni azt a fenntartható és szelíd élet- és oktatási modellel. (tradicionális dél-alföldi kultúra, megújuló energiaforrások, természetközeli építészet, együttműködési modellek és játékok…) Specialitásunk  az „Állat- és növényszimbólumok az ezeréves magyar kultúrában” projektek.

Saját erdei iskolai oktatócsomagunk van, ennek projektjeit adjuk át családias foglalkozások keretében igény szerint az ide érkező csoportoknak vagy családoknak (!).
(A tanya organikussága, Csillagmondák, Alföldi madarak és madármotívumok, Betlehemes, Kunhalmok kincsei, Ős-Gabonaisten, A Láperdő élővilága, Térhódítási stratégiák a növényvilágban, Baromjárás őspusztagyep, …stb)

A foglalkozások ált. félnaposak (3,5-4 óra), de igény szerint ez is változó lehet.

 

Együttműködőink:

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, CSEMETE Kiss Ferenc Természetvédelmi Egyesület, Kemence Közművelődési és Környezeti Nevelési Egyesület, Dél-Alföldi Biokultúra Egyesület.

 

 

Ingyenes szolgáltatások:

–         egy programvezetés minden csoportnak

–         egy kísérő tanár szállásdíja / 20 fő felett egy ingyenes szállásdíj egyéb csoportoknak

–         helyi oktatócsomag biztosítása minden csoport vezetőjének

 

www.erdeihaz.hu

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail