IMG_6629

Események betöltése

« Összes Események

12. Észt Hét

március 25. – 18:00 - március 29. – 20:00

Március 25. és 29. között öt kortárs észt filmet és egy animációs kisfilmekből álló vetítést tekinthetnek meg az érdeklődők a 12. Észt Hét keretein belül. Lesz többek közt dokumentumfilm Észtország második világháború utáni első szabad választásairól, egy különböző idősíkban, három női sorsot bemutató játékfilm, és egy válogatás a legfrissebb észt animációs kisfilmekből.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük.

*** MÁRCIUS 25., hétfő, 18:00 ***

Az ifjú elvtárs (Seltsimees laps)
2018, észt játékfilm, 100 perc
rendező: Moonika Siimets

1950-ben, az Észtországot is uraló szovjet diktatúra idején a hatéves Leelo iskolaigazgató anyját büntetőtáborba küldik a kislány szeme láttára. Édesanyja utolsó szavai, miszerint ha lánya jól viselkedik, nemsokára újra látják egymást, szöget ütnek Leelo fejébe. A kislány mindent megtesz, hogy jó legyen és visszakapja anyját, de egy ponton túl már ő sem biztos abban, mi számít jónak és rossznak ebben az ellentmondásokkal és titkokkal teli időszakban.

*** MÁRCIUS 26., kedd, 18:00 ***

A gyilkos / A szűz / Az árnyék (Mehetapja / Süütu / Vari)
2018, észt játékfilm, 141 perc
rendező: Sulev Keedus

A film három fejezetből áll: az egy napot felölelő A gyilkos főszereplője Maara, aki ifjú menyasszonyként új élete küszöbén áll, ám egy előre nem látott esemény felülírja a terveit. A szűz című epizódban a fiatal Elinát a finnországi Ingriából Észtországba deportálják 1949 tavaszán. A félelem miatt, hogy kitoloncolják Szibériába, álházasságot köt egy észt férfival, ám egy idegen feljelenti őket a szovjet bűnüldöző szerveknél. A film zárófejezete, Az árnyék a jelenbe kalauzolja a nézőt, a valóság és a fantázia határára. Luna Lee üresnek érzi életét, ezért megszökik otthonról. Útja során találkozik egy titokzatos pappal, aki egy különös szerződést ígér neki Istennel.

Tavaly a pécsi Seven Hills Nemzetközi Filmfesztiválon (SHIFF) Sulev Keedus elnyerte a legjobb rendező díját A gyilkos / A szűz / Az árnyék című filmjéért.

*** MÁRCIUS 27., szerda, 18:00 ***

Megszoksz vagy megszöksz (Võta või jäta)
2017, észt játékfilm, 102 perc
rendező: Liina Trishkina-Vanhatalo

Egy fáradt szombat reggelen Erik, egy 30 éves építőmunkás mellbevágó hírt kap: hat hónapja nem látott volt barátnője szülni fog. A lány nincs felkészülve az anyaságra, így ha Erik nem vállalja a kislány szülői felügyeletét, a gyermeket intézetbe adják.

*** MÁRCIUS 28., csütörtök, 18:00 ***

Rodeo – Egy vad ország megszelidítése (Rodeo)
2018, észt dokumentumfilm, 77 perc
rendező: Raimo Jõerand, Kiur Aarma

1992-ben járunk, a második világháború óta az első észt szabad választások idején. A szabad választások a fiatalokat és az idealista politikai erőket is váratlanul érik. Vezetőjük a 32 éves Mart Laar, Európa legfiatalabb miniszterelnöke, akinek a káoszból kell kivezetnie az országot. Történet a bizalom megszerzéséről és elvesztéséről, az idealisták és a növekvő gazdasági elit közti konfliktusról, és a hatalom egyre korlátozottabb lehetőségeiről.

*** MÁRCIUS 29. péntek, 18:00 ***

Új észt animációk
70 perc, dialógus nélkül

Az Észt Hét programjában már hagyománnyá vált, hogy a legfrissebb észt animációkból is hozunk egy válogatást. Idén hét új, sikeres fesztiválkörutat bejáró animációt mutatunk be, melyek nagy része az Észt Művészeti Egyetemről került ki, de láthatók kisfilmek az egyik legnagyobb észt animációs stúdió, a Joonisfilm kínálatából is.

Filmek a programban:

/// Jól hangzik
2018, 09’50”, rendező: Sander Joon
A szürreális kisfilm jellegzetes humorral mutatja be egy hangmixer napját, amint gombák hangjait próbálja rögzíteni, amik csilingelő kozmikus zajokkal nőnek ki a legváratlanabb helyekről.

/// Eperfalók
2018, 14’39”, rendező: Mattias Mälk
Egy epertermelő pár mindennapjait megkeserítik a csigák, melyek folyamatosan dézsmálják a termést. A paranoiás férj összeesküvést sejt: a gyerekük születéséhez a csigáknak is köze van.

/// A nagyszerűség demonstrációja négy felvonásban
2018, 15’03”, rendező: Morten Tsinakov, Lucija Mrzljak
Egy öltönyös férfi jön a világra. Az emberek csodálják értelmetlen produkciói miatt, ám elkövet egy hibát. A férfi immár magányosan találkozik egy nővel, akivel egymásnak lettek teremtve. Az előadás folytatódik…

/// Tápláléklánc
2018, 08’30”, rendező: Mari Kivi, Liis Kokk
Mi csak a szupermarketek gondosan rendezett polcait látjuk a sok ízletes élelmiszerrel, mit sem sejtve, hogy az ínycsiklandó termékek a legmocskosabb és legzavarbaejtőbb módon készülnek.

/// Muteum
2017, 04’10”, rendező: Äggie Pak Yee Lee
Kisiskolás csoport tesz látogatást egy múzeumban, ahol illik mindent komolyan venni és tisztelettudóan viselkedni. De abban nincs semmi izgalmas!

/// Pura Vida
2018, 09’25”, rendező: Nata Metlukh
Négy különc figura az őrült városi forgatagból a trópusokra utazik kikapcsolódni, ám a kezdeti gondtalan pihenés lassan abszurd eseményekbe torkollik.

/// Kedves, kedves
2018, 06’13”, rendező: Jung Hyun Kim
Milyen gyermeki szemmel értelmezni a szülők erotikus kapcsolatát? A film kíváncsi kis főhőse visszafogottan próbálja meg átvenni az irányítást a szülők viszonyában.

Információk:
Facebook: https://www.facebook.com/events/321012615437014/?event_time_id=321012618770347

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Kezdés:
március 25. – 18:00
Vége:
március 29. – 20:00
Esemény kategória:

Helyszín

Megálló Közösségi Ház
Budapesti krt. 23.
Szeged, 6723 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 30/720-0279
Honlap:
http://www.maszk.hu/megallo