IMG_6629

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sigmund Groven szájharmonika-művész Szegeden

April 18. – 19:30 - 22:00

Magyarországon turnézik a norvég szájharmonika virtuóz

Önnek mi jut eszébe a szájharmonikáról? Ez a kicsinyke eszköz legtöbbünk számára valószínűleg gyermekkori emlék. A hangszer sokszínűségét Sigmund Groven napjaink legjelentősebb szájharmonika-művésze mutatja be a közönségnek. Április 15-én Miskolcon, 16-án Nyíregyházán, 18-án pedig Szegeden hallhatják játékát szimfonikus zenekarok kíséretében.

Sigmund Groven norvég klasszikus harmonikaművész, aki ma a világ egyik legjobb klasszikus harmonika- játékosa. Számos híres zenésszel és zenekarral játszik. Repertoárja Bachtól a kortárs zenéig terjed, leginkább saját műveit és népzenét játszik. Groven több mint 250 felvételhez járult hozzá, és több mint 350 eredeti kompozíciót írt, a gyermekdaloktól és a hangszeres balladáktól a film- és televíziós műsorokig. Világszerte turnézott szólójátékokkal. Albumait is a világ összes táján értékesítik. Számos felvétele a norvég kulturális örökség részévé vált.

A Filharmónia Magyarország szervezésében áprilisban három alkalommal lesz hallható Sigmund Groven koncertje Magyarországon. Szegeden a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, Cser Ádám karmesterrel, Miskolcon, valamint Nyíregyházán a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, David Curtis vezényletével áll színpadra a szájharmonika-művész.

Hallható lesz Chabrier Espana című darabja, Sommerro Solstice műve, valamint a klasszikus harmonika úttörőjének James Moodynak Toledo alkotása, a harmonika-irodalom legismertebb darabja. Továbbá felcsendül Grieg alkotása a Norvég táncok és Rimszkij-Korszakov Spanyol capriccioja. Az Éjszaki éj, az éjszaki fehér éjszakák zenés megidézése, amikor az éjféli nap mágikus hatása érvényesül, a nyugalom és a feszültség különös kontrasztjáról szól Sigmund Groven Északi éjszaka című saját szerzeménye melyet mind három helyszínen el fog játszani a közönségnek.

Információk:
Honlap: http://filharmonia.hu/program/szegedi-szimfonikus-zenekar-38/

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Details

Date:
April 18.
Time:
19:30 - 22:00

Venue

Szegedi Nemzeti Színház
Vaszy Viktor tér 1.
Szeged, 6720 Magyarország
+ Google Map
Phone:
+3662554714
Website:
http://www.szinhaz.szeged.hu/