A szegedi gyógyvizek ereje

 

Anna-kút

Az Anna forrás Szeged egyik leghíresebb nevezetessége, ami a belvárosban található, rendkívül forgalmas csomópont, így könnyen megközelíthető. Az artézi kút a dél-alföldi régió első hévízforrása, ami 944 méter mélyről fakad és 51 °C-os.

A kimagaslóan jó minőségű vízből egész évben vihetünk magunkkal, hiszen a kút folyamatosan működik, ami kedvelt a helyiek között. Az ásványi sókban gazdag, szénsavval dúsított gyógyvizet 1927-ben fedezték fel, nevét később, 1938-ban kapta a gyógyvizet palackozó Patzauer Dezső lányáról, gyógyvíz minősítését pedig 1929-ben kapta. Az impozáns, eklektikus épületben helyet kapó Anna fürdő is ebből a forrásból nyeri gyógyító hatásáról ismert vizét. Ivókúraként a forrás vize az emésztőszervi problémákra hozhat javulást, a fürdőben pedig gyógykezelések és wellness részleg is várja a látogatókat.

További érdekesség a gyógyvízzel kapcsolatban, hogy a kút mellett található MÁV-palotát egy időben a forrás vizével fűtötték, így ez volt az első geotermikus energiával fűtött épület Magyarországon.

 

Dóra forrás

Magyarország híres gyógyvizeiről, nincs ezzel másként Szeged sem. A jótékony hatású, mélyről feltörő források két csodálatos fürdőt is biztosítanak a szegedieknek, illetve az ide látogatóknak egyaránt – az Anna fürdőt és a Napfényfürdő Aquapolist.

Az Újszegeden található Napfényfürdő Aquapolis gyógyvizének forrása az 1958-ban fúrt Dóra kút. Dóra-kútból kettő is található, ezek között mélységben és hőfokban van eltérés. Az 1-es számú kút 1551 méter mélyről adja a 70 Celsius fokos gyógyvizet, míg a 2. 1706 méteres mélységig megy a 80 Celsius fokos gyógyhatású vízért. A csodálatos hatású gyógyvíz többek között mozgásszervi és belgyógyászati betegségekre, baleseti műtétek utókezelésére is pozitív hatással van. A 2000-es évek elején a Szegedi Tudományegyetem vizsgálta a víz hatásait, így már több, mint 20 éve tudunk varázserejéről. A Napfényfürdő Aquapolisban megtapasztalhatjuk a Dóra-kút vizének rendkívüli hatásait szakorvosi irányítás mellett a fürdő gyógyászati részlegében. Amennyiben a mozgalmasabb fürdőzést kedvelik, akkor is megtalálják a megfelelő lehetőséget, hiszen a hatalmas fürdő komlpexumban beltéri óriáscsúszda is található, számos egyéb élménymedence mellett.

 

 

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail