A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok

Ismét nemzetközi kiállítás nyílt a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A legendás vadnyugatot bemutató tárlat a cowboyok és indiánok világába kalauzolja el a látogatókat. A kiállítás törzsanyaga – körülbelül 90 eredeti tárgy – az USA egyik legnagyobb cowboy és western múzeumából, Oklahomából érkezett. A tárgyak között találhatóak nyergek, csizmák, kalapok, teljes cowboy ruházat, sarkantyúk, kések, valamint további érdekes használati és viseleti tárgyak is.

 

Az amerikai kollekció mellett magyarországi múzeumokból és gyűjtőktől érkező tárgyakat is láthatnak  az érdeklődők. Megismerhetik a cowboyok mindennapjait, szokásait, a különböző területen élők életének hasonlóságait és különbségeit. Szó lesz a rodeók világáról, a western filmek korszakáról, a fegyverekről, öltözködésükről és természetesen a vadnyugat magyar vonatkozásiról, például Xantus Jánosról is.

 

A kiállítás fontos részét képezi az indiánok világának bemutatása. A tárlaton a Néprajzi Múzeumból kölcsönzött eredeti indián relikviákat is láthat a közönség: tolldíszeket, békepipát és a pipázás további kellékeit, amuletteket, fegyvereket. Emellett a látogatók megismerhetik öltözködésüket, viseleteiket is eredeti bőingen, ágyékkötőn és további ruhadarabokon keresztül.

 

A tárlaton a magyar indián közösség tagjai által készített tárgyakat is bemutatnak, például gyermek és felnőtt mokaszinokat, használati tárgyakat, teljes viselet-rekonstrukciókat. A kiállításon különböző tematikus blokkokkal kívánják az indiánok világát szemléltetni: a viseleteken túl a gyermekkor világát, az indián fegyvereket és harcászatot, a kézművesség érdekességeit is megismerhetik az érdeklődők. A kiállítóteremben folyamatosan eredeti indián fotókat vetítenek majd, mellyel megidézik a régi idők indián világát.

 

A kiállításon külön figyelmet fordítanak az interaktivitásra is. Külön terem várja  az érdeklődőket, ahol western tematikájú játékokat játszhatnak: beöltözhetnek cowboynak, beülhetnek egy indián sátorba és játékosan ismerkedhetnek meg a vadnyugati mindennapokkal. Emellett különböző mozgóképes elemek, videók színesítik a kiállítás termeit.

 

A kiállítást június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján nyitották meg és 2022. december 31-ig látogatható.

 

Móra Ferenc Múzeum

Szeged, Roosevelt tér 1-3.

www.moramuzeum.hu

www.facebook.com/moramuzeum

Nyitva: minden nap 10.00-18.00

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail