Április 22. a Föld napja

Április 22. a Föld napja, amelynek alkalmából különféle eseményeket szerveznek világszerte, hogy felhívják a figyelmet bolygónk természeti értékeinek megóvására. De vajon tudjuk, hogy honnan ered és mióta ünnepeljük? Mi utánajártunk kicsit.

Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben San Franciscoban egy UNESCO-konferencián, majd Denis Hayes egyetemista kezdeményezésére 1970. április 22-én több mint 20 millió amerikai hallatta hangját a természet védelme érdekében. Ez a történelmi jelentőségű esemény fontos változásokat hozott: az Amerikai Egyesült Államokban szigorú törvények születtek a vizek és a levegő védelmére, amelyek az ország határain túlra is elértek. Húsz évvel később, miután Heyes és társai az ökológiai válság jeleit vizsgálták – úgy, mint a bioszféra pusztulását, az őserdők irtását, az üvegházhatást, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – a helyzet súlyosságára való tekintettel a közös felelősségre hívták fel a figyelmet, így az 1990-es évek a környezet évtizedeként ismert.

A közös felelősségvállalás érdekében 1989-ben létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömegfelvonulásoktól kezdve a falusi rendezvényekig mindenféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a lehető legtöbb helyen. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára válaszolt a felhívásra, és a városok, falvak, különböző létesítmények és civil szervezetek mind-mind saját programmal, a legkülönfélébb módon tették világméretűvé ezt a napot.

Magyarország az elsők között csatlakozott 1990-ben a világméretű mozgalomhoz, és még ugyanebben az évben megalapították a Föld Napja Alapítványt – amely a helyi kezdeményezéseket környezeti könyvek kiadásával és vetélkedők összeállításával támogatja –, valamint hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja események koordinálása érdekében. A mai napig falu- és pataktakarítással, rajzpályázattal, faültetéssel, környezeti vetélkedőkkel teszik lehetővé, hogy az emberek aktívan részt vehessenek, és tegyenek valamit a környezetvédelemért.

A Föld napja mozgalom legnagyobb sikere, hogy helyi kezdeményezésre, helyi igények szerint szerveződnek a programok a nagyvárosoktól a kisebb falvakig, és ma már nem csak ezen az egy napon. 

A mozgalom jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Aktualitások

„Ki mondta, hogy nem tudjuk megváltoztatni a világot?”

Igenis meg tudjuk, még ha ez nem is teljesen önszántunkból és jobb belátásunkból fakad. A jelenlegi, hazánkban több mint 1 hónapja tartó kijárási és utazási korlátozások a természetben is változásokat idéznek elő. Itt egy kis ízelítő ezekből.

Főként az elmúlt hónapokban, években került sokszor, a világ vezető politikusai elé is a környezetvédelem. Egyre többször és, aktívabban szólítottak fel minket különböző szervezetek, aktivisták vagy éppen hírességek arra, hogy legyünk környezettudatosabbak, ne pazaroljunk, fogjuk vissza vizeink szennyezését. Ezekhez kiváló platformok a közösségi média felületei és a globalizáció miatt milliárdokhoz eljutott az üzenet. Sokan értenek ezekkel a törekvésekkel egyet, de a hétköznapokban ezek betartása bizony odafigyelést igényel. A rohanó világ ezt nagyon megnehezítette. Egészen mostanáig, amikor is rá vagyunk kényszerítve a lelassulásra, arra, hogy megálljunk és átgondoljuk, hogy mik is az igazi értékek az életben.

Az idei év kétség kívül a világon mindenhol a koronavírusról szól. Talán először fordul elő a történelem során, hogy bolygónkon mindenki, mindenhol ugyanazzal a problémával néz szembe. Ez hatalmas összefogásokat és nagyon szép gesztusokat is eredményezett már eddig is. Bár még nem igazán látjuk a fényt az alagút végén, azért találkozunk pozitív eseményekkel is.

A természet és az állatok hamar „reagáltak” az emberek eltűnésére, és visszahódították maguknak a területeket, melyet sokszor nagyon jó látni. Már pár héttel a lezárás után észrevették, hogy Velencében a csatornák vize kitisztult, hiszen szinte teljesen leállt a hajóforgalom, ami felkavarta az üledéket. A tiszta vizekben rengeteg apró hal bukkant fel, ez pedig előcsalta a hattyúkat, akik most békésen úszkálhatnak a városban. Több olyan hír is napvilágot látott, hogy Szardínia partjainál újra megjelentek a delfinek, akik már régen nem látott kedves vendégek a környéken. Más területen is érzékelhető a változás, a szeizmográfiai adatokon is meglátszik a mozgáskorlátozás hatása. Nem is gondolnánk, de az emberek mindennapi tevékenységei igenis mozgatják a talajt a lábunk alatt. Egy-egy nagyobb koncertet például érzékelni tudnak a kifinomult műszerek.

Természetesen sokan hamis híreknek titulálják ezeket, és a mai világban tényleg nehéz megállapítani, hogy mi igaz és mi nem, azonban valljuk be, kicsit örülnénk annak, ha ezekben a nehéz időkben legalább a természet és a Föld állatai örömüket tudnák lelni.

Nem tudjuk jelenleg, hogy a mostani rendkívüli helyzet által generált folyamatoknak milyen hosszú távú hatásuk lesz, de reméljük, hogy a természetben pozitív változásokat segít elő a mostani nehéz helyzet.

Vigyázzunk bolygónkra, és ezekben a nehéz időkben egymásra és magunkra is!

 

Források:

http://zoozoo.hu/koronavirus-latvanyosan-tisztulnak-velence-csatornai/
https://igenyesferfi.hu/eletmod/velence-csatornai-kitisztultak-szardinia-kikotojeben-ujra-megjelentek-a-delfinek.php
https://ng.hu/tudomany/2020/04/08/a-hazai-szeizmologiai-adatokon-is-meglatszik-a-lezaras-hatasa/
https://www.eea.europa.eu/hu/highlights/europa-kornyezeti-allapota-2020-ban
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_F%C3%B6ld_napja
http://www.fna.hu/tortenetunk/afoldnapja
https://wiki.startlap.hu/miota-unnepeljuk-magyarorszagon-a-fold-napjat/

Képek: Google

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail