Események betöltése

« Összes Események

A koreai képregény, a manhva világa – kiállítás

február 8. – 18:00 - március 28. – 23:50

A dél-koreai képregény, azaz a manhva világába vezet be a Koreai Kulturális Központ február 8-tól március 28-ig látható kiállítása a Grand Caféban.
A tárlaton hat nemzetközileg elismert dél-koreai képregényalkotó munkáit ismerheti meg a közönség.
A válogatás, amelyek között gyermekek, tizenévesek és felnőttek számára készült papíralapú és eredetileg digitális képregények vegyesen szerepelnek, a manhva műfaji sajátosságai mellett a koreai társadalomba is betekintést nyújt.

A megnyitó napján, 2023. február 8-án, este 7 órától Sin Mjonghvánnal, a kiállítás kurátorával, a Koreai Képregény Társaság vezetőjével Szabó Zoltán Ádám beszélget a manhva százéves történetéről, a dél-koreai képregény jövőjéről, valamint a művészeti cserekapcsolatok lehetőségeiről.

A kiállítás anyagában többek között szerepel Sooshinji (ejtsd: Szusindzsi) és Ma Yeongshin (ejtsd: Má Jongsin) képregényei, amelyek a mai koreai nők helyzetével foglalkoznak.
Az előbbi a Sarin, a menyecske című digitális képregényében egy friss házas nő kihívásait sorozatokra bontva a saját közösségi média felületén osztotta meg, ami hirtelen nagy népszerűségre tett szert, rövid időn belül több mint hatszázezer követője lett. Az újdonsült asszonyt a patriarchális családi kultúrában ábrázolja, amivel a koreai társadalom érzékeny pontjaira világít rá, és arra sarkallja a hazai olvasókat, hogy maguk is rákérdezzenek ezekre a rögzült viszonyrendszerekre.
Ma Yeongshin műve a koreai társadalom szinte láthatatlan tagjainak, a változó korba érő anyáknak történeteit meséli el. A képregény igen kedvező kritikákat kapott hazájában és külföldön is, többek között a legjobb nemzetközi alkotás kategóriában elnyerte a képregény világ Oscarjának tartott, a Mad magazin alapítójáról elnevezett Harvey-díjat.

A nők helyzetén túl más művek a serdülőkor vagy éppen a fiatal felnőttség nehézségein keresztül mesélnek plasztikusan olyan korunkra jellemző jelenségekről, mint a bullying, a depresszió vagy a generációsan terhelt családi struktúrák. A súlyos témák mellett bájos gyermekképregények és híres koreai képregénykarakterekből készült tárgyak is megtekinthetők a kiállításon.

Kiállító művészek:
Sooshinji (Szusindzsi)
Ma Youngshin (Má Jongsin)
Ancco (Ánkó)
Lee Yoonhee (Í Junhí)
Ha Minseok (Há Minszok)
Hong Yeongsik (Hong Jonsik)

Vendégkurátor: Shin Myeong Hwan (Sin Mjonghván), a Koreai Képregény Társaság vezetője, karikaturista, illusztrátor, a Dongguk Egyetem webtoon oktatója

Információk:
Facebook: https://www.facebook.com/gr…
Facebook esemény: https://www.facebook.com/ev…

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Kezdés:
február 8. – 18:00
Vége:
március 28. – 23:50
Esemény kategóriák:
,

Helyszín

Grand Café Szeged
Deák Ferenc u. 18. II. emelet
Szeged, 6720 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36-62/679-007
Honlap:
http://www.grandcafe.szeged.hu