Események betöltése

« Összes Események

A remény prófétája: az időtlen Dante. Pillantás az SZTE Klebelsberg Könyvtár virtuális kiállítására

szeptember 30. – 18:00 - 18:30

Dante mindenekelőtt című virtuális kiállításunk Dante halálának 700. évfordulója alkalmából készült.
Dante 1321. szeptember 14-e éjjelén halt meg Ravennában. 2021 így Dante éve, Dante ünnepe volt nemcsak Olaszország-szerte. Olaszországban március 25-ét nyilvánították hivatalosan Dante-nappá, Dario Franceschini kulturális miniszter javaslatára. Azért március 25-e, mert Dante az 1300-as évben ezen a napon kezdi meg túlvilági utazását. A nagy költő halálának 700. évfordulója alkalmából pedig országos rendezvénysorozatok indultak ezen a napon.
A magyarországi programokat tekintve a 2021. november 16-a és 19-e között megrendezett Dante-konferencia a két helyszínen megrendezett előadásaival (Szeged és Budapest) tisztelgett a Sommo Poeta alakja előtt. A virtuális kiállítás 2021. novemberben nyílt meg, a konferencia időpontjához kapcsolódva.
Szeged a magyarországi dantisztika egyik legfontosabb helyszíne: évtizedek alatt felhalmozott szenvedélynek és tudásnak köszönhetően Szeged a nemzetközi irodalom tekintetében is jegyzett. Kiállításunk célja volt ilyen szemmel is bemutatni az SZTE Klebelsberg Könyvtárban található Dante-szakirodalom és Dante-művek válogatásán keresztül anyagunkat, illetve annak egy részét, egy kis művészeti kitekintéssel együtt, amelyben a szegedi vonatkozások szintén megtalálhatóak.
Virtuális kiállításunk másik fő célja a népszerűsítés volt, hiszen Dante folyamatosan velünk él: aktualitása semmit nem csökkent az évszázadok múlásával – és erre rá is szerettünk volna mutatni, kiemelve néhány érdekesebb és talán kevésbé ismert részletet a nagyközönség számára.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján!
További programjaink: https://bit.ly/3LwnuJE.

Információk:
E-mail: pr@ek.szte.hu
Youtube https://www.youtube.com/use…
Facebook: https://www.facebook.com/kl…
Facebook esemény: https://www.facebook.com/ev…
Honlap: http://www.ek.szte.hu/
Instagram: https://www.instagram.com/s…

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Dátum:
szeptember 30.
Időpont:
18:00 - 18:30
Esemény kategóriák:
, ,

Helyszín

SZTE Klebelsberg Könyvtár
Szeged, Ady tér 10.
Szeged, Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 62 546-633
Honlap:
http://ww2.bibl.u-szeged.hu/