Az ízek városa: Vásár, piac, lacikonyha Szegeden – kóstolókkal tarkított gasztrotörténeti séta
október 12. – 10:00 - 12:00
Esemény Navigation
Nagypiac, „kinyérpiac”, gyertyafényes piac… Sétánkon ízutazásra indulunk és körüljárjuk a szegedi gasztronómia alapanyagainak beszerzési helyeit: a híres vásárok és piacok színes világát, ahol a kofák a város különböző pontjain más-más portékát kínáltak gyékényről, szekérről, hajóról. Az élelmiszerek, az egyes szakmák termékei, a jószágok sokasága mind-mind kapható volt. A vásárok, piacok fontos események voltak a városiak életében: megélhetésüket, szórakozásukat, életük társadalmi színterét jelentették. Közben a lacikonyháknak, sütögető sátoroknak is nagy szerepe volt, ahol az enni és inni akarók tölthették az időt.
Mi volt a garabolyos ünnep? Hol árulták a fölsővárosi asszonyok hajnalban a nem ritkán 8-10 kilós kenyereket? Honnan ered a tréfás szólás: „mindön mögteröm a Szentháromság lapossán”?
A túrát kóstolással zárjuk Szeged éléskamrájában, a Mars téri piacon.
A program során fogyasztott ételek allergéneket tartalmazhatnak!
Partnereink:
Szegedi Városkép és Piac Kft.
Fischer Ferencné: savanyúság
Borbola Jánosné: házi tej és tejtermékek
Vukoszávlyev Iván: lángos
A sétát kidolgozta és vezeti: Csizmadia Edit
Séta indulási helye: Tourinform Iroda (Széchenyi tér 12.)
Séta időtartama: 2 óra
A séta ára:
felnőtt: 3.500 Ft
diák, nyugdíjas: 3.000 Ft
A séta előzetes regisztrációhoz kötött!
Tourinform Iroda
6720 Szeged, Széchenyi tér 12.
+36-62/488-690, +36-62/488-699
szeged@tourinform.hu