IMG_6629

Események betöltése

« Összes Események

Bäck Manci fotográfiái – kiállítás

2018. december 14. – 17:00 - 2019. január 27. – 18:00

7604

Bäck Manci fotográfiái

Hízelgően mindenkit levesz, a Bäck Manci fényűzése ez! – Juhász Gyula

A századelőn, a nagy avantgárd művészekkel, Moholy-Nagy Lászlóval, Gergely Sándorral egy időben élt Szegeden egy tehetséges, fiatal fotográfusnő, Bäck Manci. Érzékeny szépségű fotói hamar ismertté váltak a Tisza-parti városban: még egy olyan nagyszerű és visszahúzódó művészt is a kamerája elé tudott ültetni, mint Juhász Gyula. „Hízelgően mindenkit levesz, a Bäck Manci fényűzése ez” – írta róla Juhász Gyula játékos elismeréssel.

Azonban nemcsak a költőt varázsolta el az úttörő fotográfusnő, aki bécsi tanulmányai után, 1915-ben nyitotta meg pesti mintára a saját szegedi műtermét.

„(…) egyelőre élek és sietek Bäck Mancihoz, ő talán még tud segíteni rajtam. Ha ő se tud, kénytelen leszek önarcképet festeni magamról a la maniére Rembrandt.” (Délmagyarország napilap, 1920. október 21. 2. o.)

Sok szegedi döntött még az újságíróhoz hasonlóan: ha a legszebb önmagukat akarták látni, felkeresték a Reök-palotában lévő műtermet. Többek közt Mezey Mária színésznőről, Király-König Péterről, a legendás zenepedagógusról, vagy épp Móra Pankáról is maradtak fent Bäck Manci-képek.

Bäck Manci gazdag szegedi éveinek az 1950-es év vetett véget – miután otthagyta szegedi műtermét, felköltözött lányához Budapestre, és nem fotózott többet. Megmaradtak azonban a finom portréi, a mozdulatművészet bűvöletében született képei, művészi aktok és nem utolsó sorban szegedi utcák, terek, szobrok, ahogy már sosem ismerhettük meg őket. A különleges hangulatú kiállítás december 14-től 2019. január 27-ig látogatható a Reök-palotában.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Kezdés:
2018. december 14. – 17:00
Vége:
január 27. – 18:00
Esemény kategória:

Helyszín

Reök-palota
Magyar Ede tér 2.
Szeged, 6720 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36-62/471-169
Honlap:
http://www.szegediszabadteri.hu