kárász utca paprikafüzérrel 1.

Események betöltése

« Összes Események

Bónusz-koncert 2

május 30. – 19:30 - 23:00

6103

Koltay Gergely–Balogh Sándor: MISSA DE SACRA CORONA HUNGARIAE
közreműködők: Fodor Beatrix – szoprán, Gál Erika – alt
Szerekován János – tenor, Cseh Antal – basszus
Vaszy Viktor Kórus
(karigazgató: Gyüdi Sándor)
vezényel: Balogh Sándor
Jegyek válthatók a Filharmónia szegedi irodájában (Klauzál tér 7. tel.: 425-260), koncert előtt a helyszínen, vagy a jegymester.hu oldalon.

Koltay Gergely visszatekintett eredeti pályájához, mikor latin nyelvű oratóriumot komponált Missa De Sacra Corona Hungariae címmel.
A szegedi nagyívű zenei eseményről a szerző elmondta, a mű címe utal Koltay Gábor történelmi játékfilmjére, a Sacra Coronára, hiszen ebben az új, szimfonikus zenekarra, vegyeskarra, valamint négy szólistára komponált műben helyenként vissza-visszaköszönnek a filmzene egyes motívumai. A tematikai rokonság is nyilvánvaló, hiszen a film is, a mise is a magyar Szent Korona dicsőítésének szándékával készült. Ezzel együtt egy önálló, szuverén alkotásról beszélhetünk. Az alkotásban a szerző nagy segítségére volt Balogh Sándor zeneszerző-karnagy, aki a hangszerelési feladatokat is ellátta.
Az oratórikus mise kompozíciója hűen követi a liturgikus tételek menetét (Kyrie, Gloria, Dies Irae, Tuba mirum, Credo, Rex Gloriae, Sanctus, Agnus Dei, Benedicamus Domino, Sacra Corona, Te Deum), de időnként kiegészül latin nyelvű profán szövegekkel. Ezek a szövegrészletek a magyarok bejövetelétől István uralkodásán át Szent Lászlóig követik a magyar történelem nevezetes pillanatait. A mű dallamvilága a magyar népzenéből táplálkozik. Egyházi szakértőként Farkas Attila, a történelmi szövegek kiválasztásában pedig Vadász Géza segítette a szerzőt.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Dátum:
május 30.
Időpont:
19:30 - 23:00
Esemény kategória:

Helyszín

Dóm
Dóm tér
Szeged, 6720 Magyarország
+ Google Térkép
Honlap:
http://www.szentgellertfesztival.hu