Események betöltése

« Összes Események

CLARA Rotschild Klára. Divatkirálynő a vasfüggöny mögött

szeptember 1. – 16:00 - december 31. – 18:00

A legendás divattervező, Rotschild Klára életéről és munkásságáról látható kiállítás a Fekete házban. A gyönyörű ruhaköltemények mellett bemutatják azt az arany karkötőt is, melyet mindig viselt és állítása szerint Faruk egyiptomi királytól kapott ajándékba. A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumból érkezett Szegedre.

Divatkirálynő költözött a szegedi Fekete házba: Rotschild Kláráról láthatnak kiállítást az érdeklődők 2021. december 31-ig. A tárlaton nem csak az általa tervezett ikonikus ruhacsodákat mutatják be, hanem megismerkedhetünk Rotschild Klára nem mindennapi életével, pályafutásával is.

Rotschild Klára maga volt a divat sok-sok évtizeden keresztül Magyarországon. Szalonjának 1934-es megnyitásától kezdve a legmagasabb rangú állami vezetők, politikusok feleségeit öltöztette. Ő tervezte az 1940-es Horthy-esküvő menyasszonyi ruháját, de külföldi vásárlói is voltak: a perzsa sah vagy éppen az egyiptomi király. Rotschild mindig hordott egy arany karkötőt, melyet állítása szerint magától Faruk királytól kapott ajándékba – ez a gyönyörű ékszer is látható a kiállításon.

A divatkirálynő a vasfüggöny leereszkedése után is talpon maradt: az állami Különlegességi Női Ruhaszalon művészeti vezetőjeként folytatta tevékenységét. A szocializmus időszakában is megmaradt a politikai és közéleti elit divattervezőjének: tervezett ruhát például Kádár János feleségének is. Egy ilyen, nagyon egyszerű szabású kosztümöt a kiállításon is bemutatnak. Szintén érdemes megemlíteni Tito feleségét, Jovankát (a kelet Jackie Kennedy-ét), aki rajongott a Rotschild-ruhákért.

A tárlaton összesen 21 Rotschild-ruhaköltemény látható. A látogatók emellett archív divatbemutató-részleteket, visszaemlékező interjúkat is megnézhetnek – egy ORF tudósításban például hallható maga Rotschild Klára hangja is. A kiállítás 2021 végéig tart nyitva a Fekete ház emeletén.
Clara. Rotschild Klára, divatkirálynő a vasfüggöny mögött. A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása. © Magyar Nemzeti Múzeum, kurátor: Dr. Simonovics Ildikó

Információk:
Telefonszám: 62549040
E-mail: info@mfm.u-szeged.hu
Facebook: https://www.facebook.com/mo…
Honlap: http://moramuzeum.hu/

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Kezdés:
szeptember 1. – 16:00
Vége:
december 31. – 18:00
Esemény kategória:

Szervező

Móra Ferenc Múzeum
Telefon:
+36 62 549 040
E-mail:
info@mfm.u-szeged.hu
Honlap:
http://moramuzeum.hu/

Helyszín

Móra Ferenc Múzeum
Roosevelt tér 1-3.
Szeged, 6720 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 62 549 040
Honlap:
http://moramuzeum.hu/