Események betöltése

« Összes Események

Eltűnt családok nyomában 3. – A lengyel bútoros család

2023. december 1. – 15:00 - 2024. január 31. – 17:00

Olyan különleges megbízások és projektek kapcsolódnak a császári és királyi szállító címet viselő családhoz, mint az 1896-os millenniumi kiállítás nagy díszsátra és berendezése, amely alatt Ferenc József megnyitotta a kiállítást; és Erzsébet királyné budai királyi palotájának magyaros parasztház berendezése.

Historizáló és szecessziós bútoraikat főúri családok, jómódú polgárok vásárolták, nem egyszer nászajándékként. A családhoz tartozó Kálmán és László Berlinbe és Párizsba is elvitte a Lengyelek iparművészeti alkotó tehetségét. Kálmán Breuer Marcellal dolgozott évekig a Bauhaus stílusában a híres csővázas bútorokon és modernista belsőépítészeti munkákon. László ugyancsak tervezett, festett, és numizmatikusnak is kiváló volt.

A holokauszt árnyékában élő család mindennapjait megörökítő Pető György amatőrfilmjei felhasználásaval és lánya,Pető Katalin együttműködésével készült Forgács Péter különleges dokumentumfilmje, az Örvény.

Kezdés: 15.00, Új Zsinagóga, Kiállító tér
Az egybegyűlteket köszönti: Buk István a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke
A kiállítást megnyitja: Horányi Éva az Iparművészeti múzeum főmuzeológusa és Christoph Janik a Bröhan Design Foundation kurátora
A kiállítás megtekinthető: 2024. január 31-ig, normál belépő megváltásával.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Kezdés:
december 1. – 15:00
Vége:
2024. január 31. – 17:00
Esemény kategóriák:
,

Helyszín

Új Zsinagóga
Jósika u. 10.
Szeged, 6722 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 62 423 849
Honlap:
http://www.szzsh.hu