Események betöltése

« Összes Események

Fiatal tehetségek kiállítása a Somogyi-könyvtárban III.

június 1. – 17:00 - június 14. – 16:00

Farkas Alexandra, Farkas Kitti, Bara Daniella, Kadván Fruzsina és Varga Adrienn közös kiállítása

Májusban folytatódott a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-Művészettörténet Tanszékének együttműködésében megvalósuló nagysikerű rendezvénysorozat, amely fiatal képzőművészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget és támogatást. A közönség májustól kezdve egészen június közepéig számos kiemelkedően tehetséges művésznövendéket ismerhet meg a programsorozat által, és a művészet kedvelői megcsodálhatják a festészet, a grafika, vagy éppen a képalkotás területéről érkező alkotásaikat a könyvtár első emeleti közösségi terében.
A program további különlegessége, hogy végzős művészeti menedzser-szakos hallgatók nyitják meg a tárlatokat.

A programsorozat második eseményének megnyitójára 2023. június 1-jén 17 órától kerül sor. A kiállítást megnyitja: Galát Enikő és Szabó Fruzsina Luca design- és művészetmenedzsment mesterszakos hallgatók.
A kiállításban láthatók plakátok és digitális festmények, anime-illusztrációk és plasztikák.

A kiállítás megnyitója: 2023. június 1. 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér

Farkas Alexandra bemutatkozása:
„Rajz-művészettörténet Tanszék másodéves grafikus hallgatója vagyok. Digitális képalkotással foglalkozom, pontosabban digitális festményeket készítek fotórealisztikus stílusban. Témám az ember, a portré. Általában érdekes kompozíciójú, színvilágú képeket választok, viszont a bemutatásra kerülő munkáim között inkább személyes témák, az Én bemutatása kap szerepet.

Farkas Kitti bemutatkozása:
„Középiskolás éveim alatt kezdett kiforrni a japán animációk által inspirált stílusom, többször részt vettem a Mondocon nemzetközi rajzversenyen. 2019-ben egy, 2020-ban kettő, 2021-ben három, majd 2022-ben újból egy kategóriában végeztem a dobogón, ebből négyszer lettem első és kétszer második helyezett, egy alkalommal pedig Nívó különdíjat kaptam. A nyertes munkáim többször is szerepeltek a szervező társaság által kiállított magazinban (Mondo Magazin). Legfőképpen a digitális karaktertervezésben és illusztrálásában találtam meg önmagam, ezzel vagyok jelen a közösségi térben is, ahol több platformon több tízezres követőtáborral rendelkezem. 2021-ben a „Stay Cold Apparel” német ruhacég kért fel, hogy tervezzek karakter illusztrációt egy pólójukra. A kampányt siker övezte, a gyártott ruhadarabok pedig mind elkeltek. 2022-ben jelentkeztem a Szegedi Tudományegyetem JGYPK Rajz és Művészettörténet Tanszékére, képi ábrázolás szakra, ahová maximális pontszámmal vettek fel. Stílusomat talán legerősebben a japán Kyoto Animation animációs stúdió és könnyűregény-kiadó munkái ihlették, ettől persze az évek alatt jócskán eltértem. Illusztrációimban hatalmas szerepe van az atmoszférának, az arckifejezéseknek. Minden középpontjában a karakter áll, akit a nézőnek sokszor egyetlen képből kell megismernie. A mű hangulatától függően előszeretettel használok ragyogó vagy intenzív színeket. Kiállított műveim szereplői nem saját szülemények, a Genshin Impact című videó játék szereplői – egy kicsit újragondolva.”

Kadván Fruzsina bemutatkozása:
„Szabadkán születtem, jelenleg is itt élek. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Általános szakán végeztem. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző karán vagyok Képalkotás szakos harmad éves hallgató. A képzés során a művészet több formájával is megismerkedtem. Különféle festészeti eljárásokkal, üveggel való munkával, mozaik-, és animáció készítéssel, grafikai tervezéssel és hasonlókkal: többek között mintázással és formatannal, ami kapcsolódik a kerámia készítéséhez. Jelenlegi alkotásom is egy kerámia plasztika. Ezen nagyon sokat dolgoztam, azonban a végeredmény megérte a fáradságot, és rengeteg tapasztalatot szereztem a munkafolyamat során.”
A kiállításban látható alkotás címe: A Föld jövője
„Agyagból készült, különböző formázási és égetési technikákkal. Több verzión ment át mire sikeresen elkészült. Az inspiráció hozzá még a covid időszakból származik, egy órai feladattal kapcsolatban készült. Időközben átalakult a jelentése, és a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet.”

Varga Adrienn bemutatkozása:
„A Szegedi Tudományegyetem másodéves képi ábrázolás szakos hallgatója vagyok. Életem során mindig is óriási és meghatározó szerepet játszott a művészet. Gyermekkoromtól kezdve kísérleteztem, igyekeztem a kertben és az erdőkben látott természeti formákat papírra vetni, adaptálni. A tanulmányozások és megfigyelések sorozata fontos következtetéshez vezetett. Az életben maradás záloga a környezetünkhöz való alkalmazkodás. Munkámmal az ember és természet különös együttélését szeretném megfogalmazni. Parazitizmus helyett a Földdel szimbiózisban kell, hogy éljünk. A kiállításban látható Oszthatatlan című plasztika-alkotásom, amely mint geometrizált mákgubó is erre utal.”

A kiállítás megtekinthető 2023. június 14-ig.
A rendezvénysorozat tavaszi fordulója jelen kiállítással ér véget.

Információk:
Telefonszám: +36 62 425-525, +36 20 257-4045
E-mail: library@sk-szeged.hu
Facebook: https://www.facebook.com/so…
Honlap: https://www.sk-szeged.hu/es…

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Kezdés:
június 1. – 17:00
Vége:
június 14. – 16:00
Esemény kategóriák:
,

Szervező

Somogyi-könyvtár
Telefon:
+36 62 425 525
E-mail:
library@sk-szeged.hu
Honlap:
http://www.sk-szeged.hu

Helyszín

Somogyi-könyvtár
Dóm tér 1-4.
Szeged, 6720 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 62 425 525
Honlap:
http://www.sk-szeged.hu