IMG_6629

Események betöltése

« Összes Események

Filharmónia Orgonabérlet- Várdai István és Szamosi Szabolcs

október 29. – 19:30 - 21:30

Előadók

Várdai István – cselló
Szamosi Szabolcs – orgona

Várdai István

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Mező László, a bécsi Zeneakadémián Reinhard Latzko növendéke volt. 2010 őszétől Németországban, a Kronberg Akadémián Frans Helmerson növendékeként folytatta tanulmányait, 2013-tól a világhírű intézmény oktatója. Mesterkurzusok keretében olyan művészektől tanulhatott, mint Natalia Gutman, Natalia Shakhovskaja, Schiff András és Starker János. Több nemzetközi verseny díjazottja-nyertese: 2008-ban 1. díjat nyert a 63. Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, valamint övé lett a közönségdíj, a Coup de Coeur Breguet-díj és a Pierre Fournier-díj is. Moszkvában 2007-ben 3. díjat nyert a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen. 2006-ban Berlinben az Emanuel Feuermann Gordonkaversenyen a Kronberg Akadémia különdíját kapta, illetve első helyezést ért el az Ausztriában rendezett XIII. Nemzetközi Brahms Versenyen. A verseny történetében páratlan módon háromszor nyerte meg a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyt. 2014-ben megnyerte az ARD Nemzetközi Csellóversenyét Münchenben. Fellépett New Yorkban, Londonban, Párizsban, Prágában, Bécsben, Frankfurtban, Münchenben, Genfben, Berlinben, Hágában, Moszkvában, Szentpétervárott, Firenzében, Tokióban és Pekingben. Olyan nagyhírű karmesterekkel és zenekarokkal játszott együtt, mint Fischer Ádám, Kocsis Zoltán, Howard Griffiths, Simon Gaudenz, Gilbert Varga, a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar, a Genfi Kamarazenekar, a Mariinsky Színház Zenekara, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Suisse Romande Zenekar. Fellépett a Santanderi Fesztiválon, a svájci Bellerive és Verbier fesztiválokon, a Schleswig-Holsteini Fesztiválon, a Schwetzingeni Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a szentpétervári Gergiev Fesztiválon, a spanyolországi Pablo Casals Fesztiválon és a Francia Rádió Fesztiválján Montpellier-ben. 2010-ben debütált többek között a bécsi Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban. 2009-ben Junior Prima-díjjal tüntették ki, 2012-ben elnyerte a rangos Prix Montblanc-t. 2009 októberében jelent meg első lemeze az Ysaÿe Records gondozásában, ezen Elgar csellóversenye, Prokofjev szonátája, valamint Janáček egy kompozíciója hallható. 2010-ben Vanhal csellóversenyét játszotta lemezre a Howard Griffiths által vezényelt Camerata Schweiz közreműködésével. 2013-ban a Hansler kiadónál megjelent CD-jén Martinu, Popper, Beethoven, Paganini, Rossini és Mendelssohn variációs darabjaiból játszik.

Szamosi Szabolcs

1994-től 2013-ig a pécsi bazilika orgonistája és zenei vezetője, a Pécsi Egyházmegyei Kántorképző igazgatója, jelenleg is a Mozart kórus karnagya. Munkája során az osztrák tanulmányai alatt tapasztaltakat adaptálva megújította a pécsi egyházzenei életet. Nevéhez kötődik többek között a zenekari misék újraindítása Pécsett, illetve hogy a Mozart-év alkalmából (2006-ban, a zeneszerző születésének 250. évfordulóján) a Pécsi Bazilika Kórusa és Zenekarával bemutatták Mozart összes zenekari miséjét, továbbá a pécsi egyházmegye 1000 éves évfordulójának alkalmából szervezett rendezvénysorozat koordinálása, ahol többek között Mahler: Ezrek szimfóniája művét 600 fős kórussal és 150 fős zenekarral mutatták be. A korábbi vezető, Várnagy Attila felkérésére 2010-től a Filharmónia Dél-Dunántúl Nkft. ügyvezetője. A több, mint 60 éves múltra visszatekintő szervezet pécsi irodájának vezetőjeként több megye felnőtt és ifjúsági hangversenyeinek felelőse, a régió fesztiváljainak koordinálója. A területi Filharmóniák összevonásakor (2013-ban) őt nevezik ki az újonnan létrejött Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetőjének. Az ország egyik legjelentősebb hangversenyszervező cége nemzetközi hírű zenekarok, kórusok és szólisták közreműködésével évente több száz koncertet rendez az ország egész területén. Számos új zenei sorozat elindítása, több jelentős fesztivál megrendezése, és nemzetközi zenei versenyek (pl. Karmesterverseny) megszervezése kötődik a nevükhöz. Az ifjúsági hangversenysorozatokkal évente 280.000 iskolás korú gyermeket érnek el.

Jegyár: 2 900Ft
Bérletár: 10 900Ft

A Filharmónia Magyarország bérletesei az ország bármely pontján az általunk szervezett felnőtt hangversenyekre, bérletük felmutatásával 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet! A kedvezmény bérletenként egy jegyre érvényesíthető koncertenként.

Diákok és nyugdíjasok számára 10% kedvezményt biztosítunk.

Bérletek válthatók a Filharmónia Magyarország szegedi irodájában (Klauzál tér 7.) és online a www.jegymester.hu oldalon.

A műsor-, időpont-, helyszín- és szereplőváltoztatás jogát fenntartjuk, melynek függvényében a jegyár, illetve a bérletár is változhat.

Információk:
Honlap: http://www.jegymester.hu

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Dátum:
október 29.
Időpont:
19:30 - 21:30
Esemény kategória:

Helyszín

Dóm
Dóm tér
Szeged, 6720 Magyarország
+ Google Térkép