Események betöltése

« Összes Események

Herbáriumok, botanikai könyvek nyomában kiállítás

szeptember 1. – 13:00 - október 26. – 19:00

„… hogy a fáknak, fűveknek és virágoknak esmérésére vezessen…”

A Somogyi-könyvtár nyári kiállítása az idén 100 éves szegedi Füvészkert előtt tiszteleg. A tárlat a könyvtár régikönyves gyűjteményének botanikai munkáin, herbáriumain keresztül mutatja be a növénytan kialakulásának, fejlődésének történetét: a 16. századi művektől a 20. századi botanikai könyvritkaságokig számos értékes és látványos növénytani munka látható lesz.

Somogyi Károlynak, a könyvtár alapítójának köszönhetően a gyűjteményben megtalálhatók a tudományág legfontosabb s alapvető kötetei, amelyek nemcsak az aktuális kutatási eredményeket tartalmazzák, hanem külső kivitelezésükben is szemet gyönyörködtetően szépek.
Az egyik legszebb közülük Leonhard Fuchs német orvos és botanikus mintegy 500 leheletfinomsággal megmunkált fametszetű ábráival illusztrált munkája, amely először 1546-ban jelent meg latin nyelven – a Somogyi-könyvtár darabja 1549-es párizsi megjelenésű, s ami egyben az egyik első, népnyelven megjelent, illusztrációkkal gazdagon ellátott, szemléltető tudományos szakkönyv.
Ugyanakkor jellemző módon a későbbi századok során nagy sikerrel fejlesztve tovább a tanítva gyönyörködtetést, kiemelhető még a világ egyik leghíresebb kertjéről, a pápai rezidenciához tartozóról szóló műve, a „Hortus Romanus” című kötetet, amely Giorgio Bonelli és Liberato Sabbati nevével jelzett. – A teljes botanikai sorozat 1772 és 1793 között került kiadásra és 8 fólió méretű kötetből áll. Különlegességéhez hozzátartozik, hogy csak 300 példány látott belőle napvilágot, s ezekből a példányokból csak néhány a kézzel színezett, mint a könyvtár tulajdonában lévő.

A kiállításon a Füvészkert múltja is megelevenedik a helyismereti gyűjteményben található fotók, képeslapok, újságcikkek segítségével.

A kiállítás a földszinti kiállítótérben látogatható.

Információk:
Telefonszám: +36 62 425-525, +36 20 257-4045
E-mail: library@sk-szeged.hu
Facebook: https://www.facebook.com/so…
Honlap: https://www.sk-szeged.hu/
Instagram: https://www.instagram.com/s…

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Kezdés:
szeptember 1. – 13:00
Vége:
október 26. – 19:00
Esemény kategóriák:
, ,

Szervező

Somogyi-könyvtár
Telefon:
+36 62 425 525
E-mail:
library@sk-szeged.hu
Honlap:
http://www.sk-szeged.hu

Helyszín

Somogyi-könyvtár
Dóm tér 1-4.
Szeged, 6720 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 62 425 525
Honlap:
http://www.sk-szeged.hu