IMG_6629

Események betöltése

« Összes Események

Közép-Európa Táncszínház: Special Society + Poly – két tánc – egy este

december 10. – 19:00 - 21:30

7075

A Közép-Európa Táncszínház három szóval definiálja magát: progresszív, stílusos, kortárs. A társulat repertoárja a mára reflektál a jelen emberének. Előadásaikban mindennapi lokális problémák és lehetséges válaszok kerülnek a színpadra a kortárstánc nyelvén – ezúttal két jelentős európai koreográfus megfogalmazásában.

SPECIAL SOCIETY

Előadók: a Közép-Európa Táncszínház művészei
Fény: Fogarasi Zoltán
Koreográfus: Anton Lachky (SK)

„szürrealitás – szürreális képek – családi konstelláció”

Anton Lachky munkája a test fizikai kapacitásán alapszik, az egyszerűségén és komplexitásán. A kortárs tánc rajongói világszerte várják az előadásait, a táncosok pedig sorban állnak azért, hogy nála tanulhassanak, köszönhetően a saját maga által kifejlesztett tanítási módszernek is, mely a mozgás élvezetén keresztül segít táncosainak megtalálni saját, egyéni mozgásnyelvüket. A komplexitás „puzzle rendszerét hozta létre, melyben a táncosok komplexitásuk határát fedezhetik fel. A sebesség és precizitás mindig munkásságának része. Módszere sikerét látszik alátámasztani előadásai ámulatba ejtő virtuozitása. Lachky olyan extrém világot hoz létre a darabjaiban, ami a fizikalitásával, a történések és a szereplők energiájával mindig más, de mindig rendkívül erős érzéseket vált ki a nézőkből.

Anton Lachky tánctanulmányait a J.L.Bellu Conservatory in Banká Bystrica intézményében kezdte, ahol részt vett a Moving Academy for Performing Arts képzésén is, 2001-ben nyert felvételt a Bratislava Egyetemre, majd Belgiumban további tanulmányokat végzett a P.A.R.T.S.-on. 2004-ben az Akram Khan Company tagja, 2007-ben társalapítója a Les SlovaKs Dance Collective-nek. Koreográfusként többek között a Helsinki City Theatre, az Iceland Dance Company, a Gottengorg Ballet, a Scottish Dance Theatre társulatainak alkotott. 2013-ban első saját koreográfiája (Mind a Gap) nagyot robbant a világban, körbe is járta vele a legjobb helyeket. Saját együttesével 2017-ben mutatkozott be a magyar közönségnek a Trafó Kortárs Művészetek Házában: a Mellékhatások (Side Effects) „olyan összetett, gondolatébresztő és szórakoztató darab, aminek a komplexitása, kérdései és titkai még sokáig foglalkoztatnak”. A Közép-Európa Táncszínház az első magyar társulat, amellyel dolgozik. Az előadás a novemberi ősbemutató után érkezik Szegedre.

POLY

Előadók: Dunai Bettina, Füzesi Csongor, Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Mádi László, Nagy Csaba Mátyás, Nyeste Adrienn, Ruzsom Mátyás, Szilvási Anna
Fény: Fogarasi Zoltán
Asszisztens: Fodor Katalin, Pawel Lyskawa
Koreográfus: Eryk Makohon (PL)

Eryk Makohon koreográfiáját azok a változások inspirálták, amelyek a kapcsolataink építése és működtetésének során keletkeztek. Emberként individuumok vagyunk, azonban a kapcsolataink révén egy nagyobb hálózat részei is, s relációink meghatározó szereppel bírnak a társadalmi pozíciónk kialakulásában. Az alkotók ezt a pozíciót próbálják vizsgálni egy tágabb kontextusból, s mindeközben a modern szerelmi kapcsolatok formáit kutatják. Izgalmas és bonyodalmas, már-már átláthatatlan, mégis matematikai pontossággal leképezhető viszonykavalkád adja a mű kiindulópontját. A szituációkat a társadalmilag kódolt, és a táncszínpadon karakterisztikusan felerősített viselkedésformák szerkesztik, a maguk féktelen szabadságával, és ugyanakkor a viselkedés-protokoll megkerülhetetlen kódjaival.

Eryk Makohon a Cracow Dance Theatre alapítója, igazgatója, koreográfusa. Állandó tanár a krakkói Ludwik Solski State Drama School-nál a Táncszínház Tanszéken, ahol lengyel tánctechnikát, kortárs és modern táncot, táncszínházi formulákat oktat. Táncosként először Krakkóban, majd Bytomban, a Silesian Dance Theatre-ben dolgozott. Már a kezdetektől saját csoportot vezetett, mely néhány év után alakult át a ma Cracow Dance Theatre néven működő intézménnyé, amely jelenleg a legaktívabb és ismertebb táncszínház Lengyelországban. A Közép-Európa Táncszínház az első magyar társulat, amellyel dolgozik.

www.cedt.hu

Partnerek: Cracow Dance Theatre, Nemzeti Táncszínház, Trafó Kortárs Művészetek Háza
Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Művészeti Akadémia, Budapest Főváros Önkormányzata

14 éven aluliak számára nem ajánlott!

Jegyár: 3500 Ft
Jegyvásárlási információk hamarosan!

Az előadás a Napfényexpressz sorozat része
A Napfény Expressz a szegedieknek a gyors kapcsolatot jelentette a fővárossal. Azok a táncművészek, akik anno a tánc központjába igyekeztek, ezzel a vonattal jutottak el leggyorsabban. A MASZK Egyesület 2016-ban indította el sorozatát, melyben olyan táncosokat hívunk haza Szegedre, akik saját produkcióikkal vagy társulataikkal elismerést szereztek maguknak, így öregbítve városunk hírnevét is.
Ezúttal a szegedi születésű Szögi Csaba Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, táncpedagógus, a Közép-Európa Táncszínház igazgatójának társulata a vendégünk.

Információk:
Honlap: http://maszk.hu/ProgramInfo/616

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Dátum:
december 10.
Időpont:
19:00 - 21:30
Esemény kategória:

Helyszín

Kisszínház
Horváth Mihály u. 3.
Szeged, 6720 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+3662554714
Honlap:
http://www.szinhaz.szeged.hu/