IMG_6629

Események betöltése

« Összes Események

„Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából”

2018. július 19. – 10:00 - 2019. január 20. – 18:00

6312

Szinte felbecsülhetetlen eszmei értéket képviselnek azok az arany- és ezüstkincsek, amelyeket a Fekete ház új időszaki kiállításán mutatnak be. A Bukarestből érkezett kollekció olyan értékes, hogy gépfegyveres rendőri felvezetéssel érkeztek meg a tárgyak Szegedre, majd biztonsági vitrinekbe helyezték őket a szakemberek.

A kiállítás építése az utolsó szakaszába lépett: szerdán 17 órakor nyitja meg kapuit a tárlat a Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyén, a Fekete házban. Olyan kincseket láthat majd a nagyközönség, melyek az aranyművesség kezdeti időszakától (Kr. e. V. évezred második felétől) a kora-középkorig (6. század) készültek. A tárgyak a mai Románia területén kerültek elő a 19-20. században.

A kollekció ezer darabja között találunk gyönyörű ékszereket: fejdíszeket, medalionokat, gyűrűket, diadémokat, karkötőket, fülbevalókat. Aranyból készült fegyvereket – tőrt, kardot, harci csákányt – is bemutatnak, melyek alapvetően díszfegyverek lehettek, tehát nem vetették be őket valódi harcok során. Valószínűleg a tulajdonosuk magas rangját jelezték, valamint vallási szertartásokra is használták őket. Az ékszerek és fegyverek mellett a hétköznapi élet tárgyait: edényeket, bögréket, kannákat és pénzérméket is láthatnak az érdeklődők a Fekete házban.

Az „Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából” című kiállítást július 18-án, szerdán 17 órakor nyitja meg George Ivascu, Románia kulturális minisztere a Fekete házban. Beszédet mond: Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete, valamint Solymos László, Szeged Megyei Jogú Város alpolgármester. A tárlat 2019. január 20-ig látogatható.http://szegediprogramok.szegedvaros.hu/event

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Kezdés:
július 19. – 10:00
Vége:
2019. január 20. – 18:00
Esemény kategória:

Helyszín

Fekete Ház
Somogyi utca 13.
Szeged, 6720 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36-62/425-872
Honlap:
http://www.moramuzeum.hu