kárász utca paprikafüzérrel 1.

Események betöltése

« Összes Események

Parti Nagy Lajos: Moliére: Tartuffe

szeptember 26. – 19:00 - november 24. – 22:00

3351

Moliére népszerű komédiáját, a Tartuffe-öt mutatta be saját produkcióként tavasszal a REÖK. A darabot Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója rendezte, Parti Nagy Lajos nyelvi leleményekkel dúsított átiratát felhasználva. A klasszikus történetből abszurd komédia született a szecessziós palota pinceszínpadán.

A REÖK megnyitása óta arra törekszik, hogy színházi kínálatával egyfajta ellenpontot adjon a Dóm téri fesztivál látványos, népszínházi, naturalista-realista műsorpolitikájának. “A független színházi előadásokból mindig jó innovációk érkeznek, ezeket érdemes kihasználni – mondja Herczeg Tamás. – A REÖK-ben is ezeket az innovatív előadásokat keressük, ilyen társulatokat igyekszünk meghívni most már tíz éve.”

Szokatlan színházi nyelvvel kísérleteznek a Tartuffe-ben is. A rendezőt a brechti és a meyerholdi színházi forma izgatja leginkább, így természetesen egyes elemeiben ezekből is merít a produkció. Az előadás nem akar másnak látszani, mint amit Moliére megírt, vagyis alapvetően a képmutatásról, mindennapi hazugságainkról szól. Arról beszél, hogy képtelenség hazugságok nélkül élni – csak kicsit másképp.

“A Tartuffe-produkciók általában azt domborítják ki, hogy az álszent címszereplő mindenkin átgázolva eléri a céljait. A mi előadásunkban nem pontosan ez lesz a lényeg – mondja Balog József, aki Tartuffe-öt és Pernelle-nét is játssza. – Manapság ugyanis sok ilyen ember vesz körül minket, és ők nagyon is valóságosak. Sokkal fontosabb ebben a verzióban az egyébként jóravaló Orgon Tartuffe-fel való találkozása. Orgon ugyanis nem tudja mit cselekszik, nem tudja, hogy a jó szándékát valami gonoszságra akarják használni. A gonoszok nevében látszólagos jót cselekedni ugyanis sokkal veszélyesebb és gyakoribb, mint az eredendő rossz szándék.”

Orgont Kancsár József játssza a REÖK verziójában, Elmirát Csorba Kata, Dorine-t Farkas Andrea formálja meg. Cléante szerepét Kosztolányi József, Damis-t Barnák László, Mariane-t Göblyös Sára alakítja. A produkció látványvilágának erősségét, az elrajzolt karakterek szórakoztató abszuritását a jelmezek adják majd: a különleges ruhákat Papp Janó álmodta a szereplőkre.

Az előadás szeptember 26-án, 28-án valamint október 16-án és 24-én is látható, 19 órakor a REÖK pinceszínházában. Az október 16-i előadás előtt, 17 órakor a REÖK vendégül látja Parti Nagy Lajos írót, akitől erről a fordításáról és egyéb munkáiról is hallhat érdekességeket a közönség. Jegyek a színházi előadásra a Fesztivál Jegyirodán és online kaphatók, teljes áron 1000, diákigazolvánnyal 800 forintért. Az irodalmi beszélgetés ingyenes.

Információk:
Telefonszám: 62/541-205, 62/471-411
E-mail: titkarsag@szegediszabadteri.hu
Facebook: https://www.facebook.com/reokszeged/
Honlap: http://reok.hu

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Kezdés:
szeptember 26. – 19:00
Vége:
november 24. – 22:00
Esemény kategóriák:
, ,

Szervezők

Herczeg Tamás
Harangozó Gyula

Helyszín

Reök-palota
Tisza Lajos krt. 56.
Szeged, 6720 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36-62/471-169
Honlap:
http://www.szegediszabadteri.hu