Események betöltése

« Összes Események

PENGETŐS TRIÓ KONCERT // IH CAFÉ

július 12. – 19:00 - 21:00

A PENGETŐS TRIÓ formáció rendhagyó hangszer-összeállításából eredő egyedi repertoárja eredendően magán hordozza a multietnikus kölcsönhatások jegyeit, hiszen a keleti hangzásvilágot képviselő koboz, a délszláv népzenei elemeket hozó tambura és a magyar népzene funkciós gondolkodás előtti állapotát megjelenítő citera együttműködése jellemzi.
A három pengetős hangszer együttes megszólalása egyedi és újszerű hangzást hoz létre, de ezúttal még három kiváló vendégzenész is fokozza a hangulatot az est folyamán.
A klarinéttal, cimbalommal és tamburabőgővel erősítő projektre egyaránt jellemző a kísérletező kedv, a zenei tér szélesítése és az autentikus magyar népzene tisztelete, ahol jól megfér egymás mellett a virtuóz hangszerjáték, az egyszerű, lírai énekhang és adott esetben a progresszív zenei elemek alkalmazása is.
Pengetős Trió:
Berta Alexandra – citera, ének, Csenki Zalán – koboz, furulyák, Horváth Bálint – tamburák, ének
Közreműködők:
Babcsán Bence – klarinét, brácstambura, Buzás Attila – tamburabőgő, Szabó Dániel – cimbalom, ének

A FOLKFÚZIÓ projekt a magyar és a velünk szomszédos népek népzenéje között kíván hidat építeni, kiemelve a zenei hasonlóságokat és az egyéni jellemzőket egyaránt. A koncert-sorozat célja, hogy a népzenében szokatlan, újító szellemű felfogásban, rendhagyó hangszer-összeállításokkal ismertesse meg a magyar, a délszláv és a román hagyományos repertoár közös halmazát a széles közönséggel, erősítve ezzel a szomszéd népekkel való zenei összetartozás érzését.
Bartók Béla összehasonlító kutatásainak köszönhetően tudjuk, hogy a magyar és szomszéd népek hagyományos népzenéje évszázadokon keresztül folyamatos kölcsönhatásban állt egymással. A koncertsorozat keretében három zenekar – Pengetős Trió, Korinda zenekar, Szélműves – kifejezetten erre a projektre összeállított tematikus koncertanyagokkal ezt a jelenséget szeretné bemutatni magyar, román és délszláv zenei párhuzamokon keresztül. A három formáció a sajátos hangszerelésükkel a népzenei és világzenei feldolgozás különböző lehetőségeit jelenítik meg. Évezredes pásztorhangszerek találkoznak a 20. századi hangszergyártás remekeivel, moldvai csángók zeneszerszáma együtt játszhat a szlavóniai horvátok szamicájával.

A rendezvényre a belépés díjtalan!

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

Információk:
Telefonszám: 62/423-638
E-mail: jegyinfo@ihrk.hu
Facebook: https://www.facebook.com/ih…
Facebook esemény: https://www.facebook.com/ev…
Honlap: https://www.ihrendezvenykoz…

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Dátum:
július 12.
Időpont:
19:00 - 21:00
Esemény kategóriák:
, ,

Helyszín

IH Rendezvényközpont
Felső Tisza-part 2.
Szeged, 6721 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 62 423 638
Honlap:
http://www.ihrendezvenykozpont.hu/