Események betöltése

« Összes Események

Programozott grafikák

március 11. – 11:00 - április 28. – 18:00

A Neumann Társaság szeretettel meghívja Önt és barátait Csízy László kiállításának megnyitójára.

Program

Házigazdai köszöntő – Orbán Hédi, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója
Neumann 120 emlékév – Szalay Imre, az NJSZT igazgatója
Csízy László művészete – a kiállítás és a Neumann Társaság támogatásával megjelent, Programozott grafikák című könyv bemutatása. Szöllősi-Nagy András egyetemi tanár
Tárlatvezetés az alkotóval, Csízy Lászlóval

 

A kiállítás várhatóan április végéig látogatható!

A tárlaton az 1970-es években Magyarországon gyártott EMG-666 programozható számológéppel alkotott korai munkáiból és Macintosh számítógéppel készített újabb műveiből is láthatunk válogatást.
A Programozott grafikák a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításának (ITK) is helyet adó Szent-Györgyi Albert Agórában látogatható, az időszaki tárlaton a computer art művek mellett az eszközeként használt számítógépek is bemutatásra kerülnek. A látogatók az állandó kiállításon az egész informatikatörténetet átfogó gyűjteményét is megtekinthetik az épületben.
A művész a “humán” és a “reál” világ szétválasztásában nem hisz, érték számára a közös emberi tapasztalat. A vizuális elemekkel végzett számítógépes műveletek eredménye van, amikor vizuális kísérlet maradt, máskor önálló alkotássá vált.

A kiállítás és az azonos című könyv kapcsolódik a Neumann János születésének 120. évfordulóját köszöntő tisztelgéshez Neumann János életműve előtt, aki matematikai gondolkodásmóddal adott választ egy sor, az emberiség számára fontos, gyakorlati kérdésre, beleértve a modern, hatékony számítógépek elveinek megalkotását is. A kiállításon Neumann arcképe is megjelenik, a művész az emlékévre készített, friss műve által.
CSÍZY László villamosmérnök (jelenleg a Magyar Elektrográfiai Társaság és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete aktív alkotója) távközlési munkája mellett a LANTOS Ferenc által vezetett Pécsi Vizuális Műhelyben tevékenykedett a 70-es, 80-as években. Asztali síkplotterrel és konzolírógéppel készített korai számítógépes grafikákat. Nem volt kapcsolata a nyugati országokban akkor már évek óta tartó számítógépes aktivitással, elképzelései mégis újszerűnek hatottak.

agoraszeged.hu ajovomultja.hu

#njszt #neumann #neumann120 #programozottgrafikak #emg666

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Kezdés:
március 11. – 11:00
Vége:
április 28. – 18:00
Esemény kategória:

Helyszín

Agóra Aula (földszint)
Kálvária sugárút 23.
Szeged, 6722 Magyarország
+ Google Térkép