Események betöltése

« Összes Események

„Régi szokás szerint, menjünk Isten szerint iskolába” – kiállítás

szeptember 1. – 13:00 - október 5. – 19:00

„…Ebben a Félesztendőben, kezdődnek a szorgos Tanítás (Diligentia) idején a Délelőtti közönséges Letzkék, köznapokon ugyan, Reggeli nyóltz órakor, és tartanak tíz óráig; Dél utána pedig két órakor, és tartanak négy óráig…” (A’ tanítók kötelességei… Debrecen, 1812)

Könyvtárunk alapítója, Somogyi Károly egész életét a tanulásnak és – ugyanolyan mély szenvedéllyel – a tanításnak szentelte. Számos neveléstudományi cikket írt, nevelésügyi folyóiratokat szerkesztett. A tudás széles körű átadásán fáradozott oly módon is, hogy részt vett a Jó és Olcsó Könyvkiadó Társulat (később és ma is: Szent István Társulat) megalapításában, illetve vezette is a kiadót.
Az alapító tiszteletére az idei tanévkezdés alkalmából a 3. emeleti olvasóteremben válogatást láthatnak az érdeklődők Somogyi Károly és kortársai neveléstudományi munkáiból, valamint megtekinthető lesz a könyvtár névadójának egyik kisiskolás tankönyve is, mely a bejegyzések tanúsága szerint a kis Károlytól később öccse, György birtokába került. Korabeli tankönyvek, tanító és nevelő célzatú olvasmányok, és szemléltető célból ragyogó színes illusztrációkkal ékesített ismeretterjesztő könyvek, könyvsorozatok láthatók még a tárlókban.

Információk:
Telefonszám: +36 62 425-525, +36 20 257-4045
E-mail: library@sk-szeged.hu
Facebook: https://www.facebook.com/so…
Honlap: https://www.sk-szeged.hu/
Instagram: https://www.instagram.com/s…

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Kezdés:
szeptember 1. – 13:00
Vége:
október 5. – 19:00
Esemény kategóriák:
, ,

Szervező

Somogyi-könyvtár
Telefon:
+36 62 425 525
E-mail:
library@sk-szeged.hu
Honlap:
http://www.sk-szeged.hu

Helyszín

Somogyi-könyvtár
Dóm tér 1-4.
Szeged, 6720 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 62 425 525
Honlap:
http://www.sk-szeged.hu