IMG_6629

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Rovarfogó Növények Napja

szeptember 15. – 10:00 - 16:00

Rovarfogó Növények Napja

2019. szeptember 15. (vasárnap) 10.00-16.00-óráig

Szeretettel invitáljuk a növénybarátokat egy újabb szakmai és családi napra, melynek keretében a rovarfogó növényekkel ismerkedhetnek meg. A Füvészkert több, mint 60 fajt és fajtát bemutató rovarfogó gyűjteményében a szárazföldi húsevő növények minden képviselője megtalálható: kancsókák, kürtvirágok, vénusz légycsapója, harmatfüvek.

A rovarfogó növények a növényvilág bámulatos alkalmazkodóképességének iskolapéldái. Tápanyagszegény élőhelyeket hódítottak meg olyan módon, hogy állatok fogságba ejtésével és megemésztésével egészítik ki tápanyag szükségletüket. A zöld színű, tehát fotoszintézisre is képes növények levelei módosultak különféle működésű csapdákká. A zöld színű, tehát fotoszintézisre is képes növények levelei módosultak különféle működésű csapdákká. A túlélésnek ez a trükkje több, egymástól távoli rokonságban lévő növénycsoportnál is kialakult és módszer sikerességét mutatja a rovarfogó növények több mint száz millió éves jelenléte a Földön. Ezek a különleges lények már Darwin érdeklődését is felkeltették, aki már az 1875-es években átfogó művet írt az életmódjukról. A különleges felépítésű növények a kertészek körében is népszerűek, a nemesítésnek köszönhetően számos szín és formaváltozatuk létezik. Szobai tartásuk kis odafigyeléssel sikeresen megvalósítható.

A tematikus napon a legkisebbeket ügyességi játékokkal és kézműveskedéssel várjuk. Az ifjúság és a felnőttek mikroszkópon keresztül figyelhetik meg a csapdák felépítését, megtudhatják hol élnek és pontosan milyen életmódot is folytatnak az egyes fajok.

Aki otthonában szeretne rovarfogó növényt nevelni, arra is lesz lehetősége. A növényeket a helyszínen megvásárolhatja, tartásukkal kapcsolatban szakemberektől kaphat segítséget. Sőt, akár berendezheti saját, a növény számára optimális viszonyokat biztosító floráriumát (üvegbe zárt minikert) is. Ehhez befőttes üveget biztosítunk, de bárki elhozhatja saját üvegét.

11.00- és 15.00- órától ingyenes kertvezetéssel is várjuk az érdeklődőket, amiben a rovarfogó gyűjtemény bemutatása különös hangsúlyt kap.

Aki kicsit tudományosabb ismeretszerzésre is vágyik a témában annak a Magyar Rovaremésztő Növény (MaRoN) és Természetvédő Egyesület tagjainak előadásait ajánljuk, melyek 14.00-tól kezdődnek a főépületben. A témák között szerepel a hazai rovarfogó növények természetvédelme, a világ rovarfogó növényeivel kapcsolatos érdekességek.

A rendezvényre 50%-os kedvezményes belépőjegyeket biztosítunk.

Szeretettel várjuk látogatóinkat!

Információk:
Telefonszám: 62/ 544-108
E-mail: fuveszkert@bio.u-szeged.hu
Honlap: http://www.fuveszkert.u-szeged.hu

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Dátum:
szeptember 15.
Időpont:
10:00 - 16:00
Esemény kategóriák:
, , ,