Szeged Tourinform
http://szegedtourism.hu/hu/esemeny/szegeden-szuz-maria-is-papucsban-jar-cimu-kamaratarlat/

Szegeden Szűz Mária is papucsban jár című kamaratárlat
„Szegeden Szűz Mária is papucsban jár”

2023-ban nyílt a Szegedi Dóm Látogatóközpontban a híres kézműves remeket, a szegedi papucsot bemutató kamaratárlat.

A 20. század első felében emblematikus termékké vált szegedi papucs népszerűségének fenntartását 2017-ben a Szegedi Papucsért Alapítvány karolta fel. A híres lábbeli viselőinek és készítőinek száma megfogyatkozott, de a papucsviselés hagyományának töretlenségét a régi fortélyokat ismerő és megújulásra is kész mesterek biztosítják. Az alapítvány folyamatosan gyűjti a szegedi papucs kifogyhatatlan számú változatát, így dokumentálja annak történetét és őrzi motívumkincsét.

A tárlaton a gazdag gyűjteményből látható szemet gyönyörködtető válogatás, a kísérő fotókon és filmeken pedig az alkotás folyamata ismerhető meg, régi és mai mesterek vallomásai alapján. A kiállítás központi alakja a Dóm szentélye feletti „Szűrös Madonna”, közelről megcsodálható fotóján jól látható a Szűzanya lábát bújtató, piros szegedi papucs, amely ékes bizonyítéka e lábbeli egykori népszerűségének.

A kiállítást támogatja a Szeged Táncegyüttes.

Szeretettel várjuk a Kedves Érdeklődőket! Információk: Telefonszám: +36-20/220-7227 E-mail: domlatogatokozpont@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/sz... 1 Honlap: https://domlatogatokozpont.hu/ 2 Instagram: https://www.instagram.com/s... 3
Links:
  1. https://www.facebook.com/szegedidomturizmus/
  2. https://domlatogatokozpont.hu/
  3. https://www.instagram.com/szegedidomlatogatokozpon t/