Események betöltése

« Összes Események

Színészmúzeum – 2021

szeptember 23. – 15:00 - 17:00

SZÍNÉSZMÚZEUM – 2021
120 éves a magyar film

100 éve született Jancsó Miklós és Molnár Tibor

CZENÉNÉ VASS MÁRIA film- és színháztörténeti sorozata.

2021. április 30-án volt 120 éve, hogy nyilvánosan bemutatták az első, megrendezett magyar filmet, Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula alkotását, Tánc címmel. A hazai filmművészet első pillanattól kezdve kultúránk fontos területévé vált, s komoly nemzetközi sikereket ért el. Nehéz lenne felsorolni a nemzetközi hírű nagy mestereket, de talán az Oscar-díjas Szabó István, Rófusz Ferenc, Nemes-Jeles László mellett meg kell említenünk Fábri Zoltán, Jancsó Miklós, Tarr Béla, Enyedi Ildikó, Makk Károly, Huszárik Zoltán, Kovács András nevét is.
A magyar film „Új hulláma” idején a filmművészet jelentőségét az oktatáspolitika is felismerte: a 70-es években a magyar nyelv-és irodalom tantárgy keretében elindult a filmesztétika oktatás, s az érettségi tételek között is szerepelt néhány magyar filmklasszikus elemzése is. Emlékszem, hogy a régi, azóta már lebontott Fáklya moziban – ahová három-három középiskola végzős diákjai „fértek be” egyszerre – bevezető előadásokat tartottam az érettségi tételnek kiválasztott filmek előtt. Nagy élmény volt számomra látni a buzgón jegyzetelő diákokat, s azt, hogy pisszenés nélkül nézték végig a kiválasztott remekműveket.
2021-ben tehát 120 éves a magyar filmet ünnepeljük. Az évforduló tiszteletére a filmművészek és filmkritikusok szavazatai alapján összeállították „Minden idők legfontosabb magyar filmjei” 30 filmből álló listáját. E listából válogatva – kissé rendhagyó módon – állítottam össze a Színészmúzeum idei, második félévi programját, amelyre ebben a félévben a „Filmmúzeum” elnevezés is méltán használható.

Czenéné Vass Mária

Információk:
Telefonszám: +3662432578
E-mail: balint.muvhaz@int.ritek.hu
Facebook: https://www.facebook.com/uj…
Facebook esemény: https://www.facebook.com/ev…
Honlap: http://www.balintmuvhaz.hu

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Dátum:
szeptember 23.
Időpont:
15:00 - 17:00
Esemény kategóriák:
, , ,

Szervező

Bálint Sándor Művelődési Ház
Telefon:
+3662432578
Honlap:
www.balintmuvhaz.hu

Helyszín

Bálint Sándor Művelődési Ház
Temesvári körút 42.
Szeged, 6726 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36-62/432-578