Események betöltése

« Összes Események

SZŰCS MÁTÉ ÉS NICOLAS COSTANTINOU KOMOLYZENEI KONCERTJE // IH CAFÉ

március 1. – 19:00 - 20:30

Szűcs Máté először hegedülni tanult Magyarországon, majd 1996-tól főiskolai éveit brácsásként Belgiumban kezdte meg, ahol két művészdiplomáját kitüntetéssel elvégezte. Pedagógiai diplomáját Debrecenben szerezte meg 2008-ban. Számos nemzetközi verseny díjazottja. 2011 szeptembere és 2018 augusztusa között a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsása.
Ezt megelőzően 8 éve szólóbrácsásként működött a Flamand Királyi Filharmonikusok Zenekarában, a Bambergi Szimfonikusoknál, a drezdai Staatskapellénél, a Hesseni Rádió Szimfonikus Zenekarában és a Brémai Német Kamarafilharmóniában. Szólistaként olyan zenekarokkal lépett már fel Európa- és világszerte, mint a Berlini Filharmonikusok, a Berlini Barokk Szólisták, a Brémai Német Kamarafilharmónia, a Bambergi Szimfonikusok, a Hesseni Rádió Szimfonikus Zenekara, a Konstanzi Délnyugat-német Filharmonikusok, a Flamand Szimfonikus Zenekar, a Flamand Rádiózenekar, a MÁV Szimfonikusok, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Liège-i Királyi Filharmonikus Zenekar, a mexikói San Luis Potosi-i Szimfonikus Zenekar és a dél-koreai Seongnam-i Filharmonikus Zenekar. 2017 szeptemberében Máté háromszor játszotta el Bartók Béla Brácsaversenyét a Berlini Filharmonikusok kíséretével a Berlini Filharmónia Nagytermében.
Ezen felül rendszeresen játszik együtt olyan világhírű szólistákkal, mint Frank Peter Zimmermann, Vadim Repin, Janine Jansen, Baiba Skride és Vladimir Mendelssohn, Baráti Kristóf, Várdai István és Várjon Dénes, valamint olyan hírességekkel, mint Sir Simon Rattle. Mindezeken felül rendszeresen készít felvételeket különböző stílusokban és formációkban, melynek köszönhetően ma már több mint 10 CD-vel rendelkezik. 2006 óta állandó vendégprofesszora a dán „Thy Masterclass” nyári kamarazenei fesztiválnak. 2007 és 2009 között a Saarbrückeni Zeneakadémia tanára volt, és azóta rendszeresen ad brácsaórákat a világ minden pontjáról érkező privát növendékeknek. 2014 óta a Berlini Filharmonikusok Karajan Akadémiája, 2016 óta pedig az ugyancsak berlini „Hanns Eisler” Zeneakadémia brácsatanára. 2016 és 2017 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia óraadója volt. Ezen kívül rendszeresen tart mesterkurzusokat világszerte, mint például Japánban, Koreában, az USA-ban, Kanadában, Mexikóban, Angliában, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Magyarországon. 2018 szeptemberétől a genfi Zeneakadémia brácsaprofesszora. A PTE által támogatott Pécsi Zenei Napok vendégművésze volt, illetve 2017 októberében mesterkurzust és koncertet adott a PTE hallgatóinak. Szűcs Máté jelenleg a Genfi Egyetem brácsaprofesszora és a Pécsi Tudomány Egyetem címzetes docense.

Steinway-művész Nicolas Costantinou híres arról, hogy lenyűgözi a közönséget régi és új repertoárjának merész kiválasztásával, valamint azzal a képességével, hogy rendkívüli hangszeres együttesekkel tud együttműködni. A kritikusok „… a mély érzelmek művésze, aki képes egész lényével és lelkével előadni a zenét…” (Kaleva, 2003), míg interpretációit „kolosszálisnak” és „drámainak” (Dimitri Nicolau, 2002) nevezték.

Nicolas számos koncertet adott Ausztriában, Cipruson, Magyarországon, Németországban, Görögországban, Finnországban, Franciaországban, Libanonban, Portugáliában, Törökországban, Svájcban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, és fellépett a londoni Wigmore Hallban, a bécsi Musikverein Brahms-teremben, a bonni Beethoven-házban és a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia nagytermében. Nicolas-t gyakran hívják meg nemzetközi fesztiválokra Európa-szerte, például a Kuhmo Kamarazenei Fesztiválra, az Oulunsalo Soi Zenei Fesztiválra (Finnország), a Gödöllői Kamarazenei Fesztiválra (Magyarország) és a Kypria Fesztiválra (Ciprus). Debütálását a rangos londoni Wigmore Hallban kedvező kritikák fogadták. Fellépett a Philharmonia Orchestra, a Szentpétervári Orosz Kamara Filharmónia, a Budapesti Hangversenyzenekar, a Failoni Kamarazenekar és a Ciprusi Szimfonikus Zenekarral, olyan mesterekkel, mint Konrad von Abel, Juri Gilbo, Esa Heikkilä, Notis Georgiou, Spiros Pisinos, Maciej Zoltowski és Ayis Ioannides. Nicolas az alapítója és művészeti vezetője a Ledra Music Soloists nonprofit egyesületnek, amely immár 18. éve szervez koncerteket és fesztiválokat Cipruson és külföldön.

Szólókarrierje mellett Nicolas szívesen zenél másokkal együtt, és alkalmanként interdiszciplináris együttműködéseket folytat táncosokkal, koreográfusokkal, festőkkel és más multimédiás művészekkel. Ciprusi zeneszerzők műveit rendszeresen játssza Cipruson és külföldön, köztük számos ősbemutatót, különös tekintettel Constantinos Y. Stylianou zenéjére. Nicolas 2023 folyamán három CD-albumot ad ki az Odradek kiadónál. Az első, metavasis címmel 2023 januárjában jelent meg, és C. Y. Stylianou 12 Préludes, első sorozat című művét tartalmazza. 2023 júniusában jelenik meg a második, Past Forward címmel, amely Stylianou első két brácsaszonátáját tartalmazza, Szűcs Máté brácsaművésszel. A harmadik, Hedra címmel később, ősszel lesz kapható. Ezen csellóra és zongorára írt szonáták szerepelnek majd, Somodari Péter csellistával.

A rendezvényre a belépés díjtalan!

Információk:
Facebook: https://www.facebook.com/ih…
Honlap: https://www.ihrendezvenykoz…

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Dátum:
március 1.
Időpont:
19:00 - 20:30
Esemény kategória:

Helyszín

IH Rendezvényközpont
Felső Tisza-part 2.
Szeged, 6721 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 62 423 638
Honlap:
http://www.ihrendezvenykozpont.hu/