Filmajánlónk utazásról V.

A mostani időszak bezártsága ugyan megakadályozza, hogy vegyük a bőröndünket és útnak induljunk, azonban ez nem jelenti azt, hogy a négy fal között kell maradnunk. A gyönyörűen fényképezett, andalító zenékkel elkápráztató filmekkel, képzeletben átkelhetünk bármelyik ország határán, és átélhetjük az utazás izgalmait. Szánjunk időt a bezártság során ezekre a kiváló filmekre, így amíg arra várunk, hogy folytathassuk a felfedezést, sem kell lemondanunk a világ szépségeiről.

Szilvi: Szegeden születtem, és itt töltöttem eddigi életem a napfény városában, iskoláimat is itt végeztem. 25 éves koromig a várost a legnagyobb természetességgel szemléltem és éltem meg, mint a város bármelyik lakója, amikor is 20 évvel ezelőtt elhelyezkedtem a Tourinform irodánál. Az itt eltöltött évek alatt újra és újra rácsodálkozok arra, az irodába betérő vendégekkel való beszélgetések révén,  hogy az emberek személyiségére és lelkivilágára az utazás, új városok, desztinációk felfedezése, mennyire pozitív hatással van. Munkámból adódóan már külső szemmel is tudom nézni Szeged turisztikai értékeit, egyediségét és kollégáimmal azon dolgozunk, hogy ezeket minél szélesebb körben megismertessük a nagyközönséggel.

Időről időre én is elvágyódok szülővárosomból, hogy megismerhessek más kultúrákkal, és páratlan természeti értékeket felfedezhessek fel. Viszont amikor nincs lehetőségem erre, akkor keresek egy olyan filmet, amely új, ismeretlen helyszínekre kalauzol el és 1-2 órára egy virtuális utazási élményt nyújt számomra.

Szilvi ajánlása: Mielőtt felkel a nap (1995)

Ez a film egy szerelmi trilógia első része. Ethan Hawke és Julie Delpy főszereplésével egy szerelem kibontakozásának lehetünk tanúi és ehhez a díszletet Bécs lámpafényes utcái adják. A történet egy Budapestről Bécsbe tartó vonaton kezdődik, ahol a francia végzős diáklány találkozik az amerikai sráccal és miután kellemesen elbeszélgetnek a fiú arra kéri a lányt tartson vele a bécsi éjszakába. Miközben a szereplők Bécs utcáin andalognak és beszélgetnek az élet értelméről, a város lassan a film harmadik szereplőjévé válik. A film végére mély szerelem alakul ki a fiatalok között, de a hajnal eljöttével el kell válniuk. A trilógia 9 évvel később folytatódik a második, majd újabb 9 év múlva egy harmadik résszel. A trilógia végig kíséri a pár szerelmi kötelének megerősödését. A kezdeti cukormáz leolvadása és szerelmi ábrándok eltűnése után, a sorsfordító veszekedések csak egyre biztosabbá teszik a középkorú pár kapcsolatát.

A Mielőtt felkel a nap, bár nem egy tipikus útifilm, de hangulatával meghozza a kedvünket, hogy mi is bebandukoljuk Bécs utcáit, akár kéz a kézben életünk szerelmével.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail