Hétvégi programajánló

Lássuk csak, mit tartogat október harmadik hétvégéje!

Kiállítás nyílt a Reök-ben Nagy Gábor, Munkácsy-díjas festőművész alkotásaiból, amely az Átkelés címet viseli. A több mint 300 alkotás a REÖK összes kiállítóterét elfoglalja, a művek tematikus csoportokba szedve sorakoznak. Az első emeleten főként a grafikák, míg a második emeleten a festmények láthatók, ezt egészítik ki mindkét szinten a kisplasztikák. A kultúrpalota Nagy Gábor egyik személyes kedvencét, a Különös táj I. című alkotást is bemutatja, melyet a dél-franciaországi művésztelepen (Mirabel-ben) szerzett élményei inspiráltak. Az „Átkelés” csaknem három hónapig, 2021. január 3-ig tekinthető meg a Reök-palotában.

A művészet templomai ismeretterjesztő filmsorozat az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit és műkincseit mutatja be, látványos és szórakoztató formában. A II. Országos Képzőművészeti Filmnapok keretén belül nyolc kedvelt korábbi film és egy, még nálunk nem vetített, új alkotás kerül vetítésre a Belvárosi Moziban október 15. és 21. között.

Egésznapos programot kínál a Bárka kézműveskikötő a Fokán szombaton! Szeged régi vásárváros, a tiszai kufahajók, dereglyék szállították a környékbeliek portékáit, terményeit a városba, ahol minden termékcsoportnak külön vásárhelye volt. A szervezők célja feleleveníteni ezeknek a garabolyos vásároknak a szokását és hangulatát a Tisza-parti vásáron pázsitos piknikes környezetben.

Szombat délelőtti Gyerünk a moziba be! – szegedi mozitörténet a bioszkóptól a filmszínházig című sétánk során megismerjük a szegedi mozi hőskorát, miközben felkeressük a vetítéseknek otthont adó épületeket, és felézzük azokat is, amelyeknek már csak az emléke maradt fenn.

Múzeumi sétánk során pedig bejárjuk a Móra Ferenc Múzeum újjávarázsolt kiállító tereit, megismerkedünk az izgalmas, újszerű tárlatokkal. A Móra rengeteg című kiállításban pl. meglepő elemek segítségével kerülünk közelebb az író és múzeumigazgató természet szemléletéhez, de több újdonság is várja a látogatót a vár kiállításában is. A múzeumi kilátóban pedig nemcsak a mai, hanem az árvíz előtti várossal is megismerkedhetünk szombat délelőtt.

Aktív hétvége következik az Alsóvárosi Tájházban, ahol színes programok várják a kicsiket és nagyokat is egyaránt! A Múzeumok Őszi Éjszakájának a keretén belül felfedezzük Kálmány Lajos gyűjtéseit, Tömörkény István és Cserzy Mihály novelláit, valamint a helyi anekdotákon keresztül felkeressük Alsóváros kultikus helyeit, megnézzük hogyan éltek a századfordulón az alsóvárosi emberek az Alsóváros az irodalomban  című sétán pénteken délelőtt.

A szombat délelőtti Tájházi Kincskereső során a teheneké lesz a főszerep! Bocis kulcstartókat, hűtőmágneseket, könyvjelzőket, virágtartókat, uzsonnás zsákokat, kesztyűbábokat készíthetnek a résztvevől filcből, szövetből, farmeranyagból, papírból.

14 órai kezdettel folytatjuk kalandozásainkat a magyar népi konyhában, ahol különféle kenyereket fognak közösen elkészíteni a résztvevők!

Szombaton késő délután érkezik a szentendrei Kőhegybor a Borhálóba egy héttételes borkóstolóra. A borászat 2018-ban hozta forgalomba első borait és továbbra is töretlen lelkesedéssel valósítják meg álmukat.

A szegedi ipar és kézművesség bölcsője Felsőváros, de jelentős fejlődésnek a 18-19. században betelepült németajkú iparosoknak és zsidó polgároknak köszönhetően indult. Ez utóbbiak részben iparosok, részben kereskedők voltak, akik a kereskedésből felhalmozott tőkét a helyi iparba forgatták vissza. Ők voltak azok, akik országos, sőt Európa hírűvé tették a szegedi élelmiszer, – malom, – fa,- bútor – és textilipart. Vasárnap délutáni Szegedikumok: Zsidó iparosok című sétánkon régi gyáraik helyét, egykori tulajdonosaik házait, palotáit keressük fel és hisszük, hogy a kövek ismét mesélnek nekünk.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail