Medveles a Vadasparkban

Amióta a barna medve is része a Vadaspark állatgyűjteményének, azóta már télen elkezdődik az éves rendezvénysorozatunk. Ugyanis február másodika egy jelentős naptári esemény a medvékkel kapcsolatos szokásokat tekintve, ennek apropójából szól ez a nap az állatkertben is róluk. 11:00 és 15.00 között a Természetvédelmi Oktatóközpontban várjuk a családokat kézműveskedni, illetve 13:00-kor csalogatjuk ki a medvéinket, hogy megismerhessük a véleményüket az időjárás alakulásáról.

A Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez, amely február 2-ra esik, egy közismert népi hiedelem kapcsolódik: ha ekkor ugyanis szép idő van, akkor fel lehet készülni a hosszú télre, ha viszont cudar, akkor gyorsan be fog köszönteni a tavasz. Ezt kötötték össze állatmegfigyelésekkel szerte Európában, sőt európai bevándorlók által Észak-Amerikában is. Farkastól a mormotáig jósolnak az állatok, mi leginkább a medvékre hagyatkozunk. A szokás népszerűsítéséért Jókai Mór sokat tett, sőt, egyesek szerint egyenesen ő találta ki ezt a népszokást Az új földesúr című regényében említést téve róla. Hogy mennyire válik be? Sajnos erre nem szabad alapozni a tavaszi terveinket, bár a Szegedi Vadaspark két medvéje tavaly megláthatta az árnyékát, és a tél valóban hosszúra nyúlt, az összegyűjtött adatok szerint a jóslat csak 40%-os pontosságú, vagyis elmarad a pénzfeldobástól is…

Mindenesetre ez a nap jó alkalom arra, hogy megismerjük a medvéket, és megtudjuk, mit tesznek, és mit nem tesznek télen. Többek között téli álmot nem alszanak, még ha ilyenkor sokkal kevésbé aktívak is. Egyfajta téli nyugalomnak lehet nevezni ezt az állapotot, amikor ugyan kevesebbet esznek, sokat pihennek és le is fogynak a mackók, de nem alszanak olyan mélyen, mint a denevérek és pelék. A Vadaspark két medvéje, Mici és Ursula sem mindig bújik elő télen a „barlangjából”, ekkor üvegablakon keresztül lehet őket megfigyelni.

Időpont: 2020. február 2. 

Helyszín:
Szegedi Vadaspark
Szél u. 90.
Szeged

 

Fotó: Endrédi Lajos

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail