Őszi programajánló

Már javában tart az október, Szeged pedig szépen lassan felölti színes, őszi ruháját. Ám a hűvösebb időjárás ellenére is számos programot és kikapcsolódási lehetőséget biztosít a Napfény városa.

Megérkezett a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének képző-, ipar- és műveszeti kiállítása a Reök-palotába, amely a Dimenziók nevet viseli. Ahogyan a nevéből már sejteni lehet, az alkotások különböző dimenziókba repítik el a látogatókat. A kiállítás november 17-ig megtekinthető.

Október utolsó szombatján, Belvárosi sétánk során felfedezzük az őszi színeiben pompázó Szegedet. Megismerkedünk az 1879-es árvíz után néhány év alatt felépült Palotás város épületeivel, tereivel, sugárútjaival. Bejárjuk a Széchenyi teret, megcsodáljuk a Városházát, a Sóhajok hídját. Fényt derítünk néhány izgalmas tényre, többek között arra, hogy miért Kossuth Lajos szobra áll a Klauzál téren, kiről vagy miről kapta a nevét a Kárász utca, mióta nézi merengve Erzsébet királyné a színházat, mikor szólal meg Dankó Pista márvány hegedűje és hogy mi is az a fogadalom, amelyből a szegedi Dóm megszületett.

Szintén október 26-án kerül sor a TÖKéletes szombatra, amelynek az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Szent István tér ad otthon. Az Öreg Hölgy árnyékában izgalmas programok várják a családok apraját-nagyját tökfaragással, töklámpa gyújtással, kézműves foglalkozásokkal és  vásárral különböző koncertek kíséretében.

A természet szerelmesei számára is számtalan izgalmas program várható az őszi időszakban. Az őszi madárvonulás egyik fontos állomáshelye a szegedi Fehér-tó. Október 26-én és 27-án a szervezők várják az érdeklődőket az Őszi darulesre, amely a Tisza-völgyi Bemutatóháznál kezdődik, majd a tó legideálisabb pontján naplementekor megfigyelhetik a darvak behúzódását.

Október utolsó napján kerül sor a már hagyománynak számító Vadasparki Halloween-re, amelyen idén is izgalmas, szórakoztató és nem utolsó sorban hátborzongató programokkal várják a szervezők a kicsiket és nagyokat egyaránt.

November  7-én és 8-án zajlik a lassan 50 éves Szegedi Jazz Napok, melyet helyi muzsikusok alapítottak a jazz zene népszerűsítése céljából. Minden évben színes program várja a jazz kedvelőit, akik a két nap során hazai és külföldi jazz művészek koncertjeit élvezhetik. Az idei évben fellép Charles Tovellier, Buster Williams és Lenny White, ám nem hiányozhat a hazai zenei élet jeles képviselője, Lajkó Félix sem.

Igazi élmény sétálgatni Szeged belvárosi palotái között, hiszen lépten-nyomon találkozhatunk a magyar szecesszió nagymestereinek alkotásaival. Ezeket az építészeti remekműveket fedezzük fel november 9-én A szegedi belváros szecessziós szépségei sétánkon.

November 30-án hajdani és mai neves cukrászmesterek és édességkereskedők nyomába eredünk Süti-sétánk során, melyet süteménykészítéssel zárunk a Bulikonyha sütőműhelyében.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail