Őszi programajánló

Az ősz beköszöntével sem kell lemondanunk a kiváló szabadtéri programokról, hiszen a Napfény városa a picit hűvösebb idő eljövetelével is számos kikapcsolódási lehetőséget biztosít a helyiek és természetesen az idelátogatók számára.

Szeptember első hétvégéjén kerül sor a  Nemzetközi Tiszai Halfesztiválra. Benépesül a Huszár Mátyás-rakpart, az Óriási Bográcsban a Móra Ferenc Múzeum előtti Vízi bástyán ismét a hagyományos szegedi recept alapján készül a halászlé, amelyhez a paprikát az égből hozza a szegedi boszorkány, a hagymát pedig Makóról szállítják tutajjal a Maroson át, annak módja szerint. Az idei évben a Partfürdő is benépesül az esemény kapcsán, ugyanis itt kap helyet a hagyományos halászléfőző verseny, melyen a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrend valamelyik fokozatának az elnyerése a tét.

A Szent István tér ékköve, az “Öreg Hölgy” avagy a Víztorony, amely minden hónap első szombatján várja látogatóit. Ám ha szeptemberben 7-én mégis más dolgunk akadna, a látogatást bepótolhatjuk 13. és 15. között az Őszi Nyílt Napok keretén belül.

Szeptember harmadik hétvégéjén zajlik Szegeden az ország legnagyobb légi eseménye, a Szegedi Repülőnapok & Légiparádé. Három nap amely csak a repülésről és a repülőkről szól: különböző légi bemutatók és izgalmas kísérőprogramok várják a látogatókat.

Szeptember 18-án érkezik az ősz hivatalos előfutára: a Bortér a Dóm téren. A Fogadalmi templom árnyékában több, mint 80 neves borász kínálja munkájának gyümölcseit. A gasztronómiai eseményen a borok mellé kitűnő muzsika és finom ételek is párosulnak.

A komolyzene kedvelői számára tökéletes kikapcsolódási lehetőséget biztosít szeptember 21. és 30. között a Szent Gellért Fesztivál. A hangversenysorozaton olyan művek csendülnek fel, amelyek Szeged gazdag zenei életét tovább színesítik, és igazi komolyzenei ritkaságok. A mesterművek előadása olyan újszerű megközelítésben hallható, amely elfogadott az európai zenei fővárosokban is. A fesztivál, amely ezúttal Magyarország és a Koreai Köztársaság sokoldalú barátságának jegyében zajlik, különleges művészi- és kulturális élményt nyújt a zenekedvelő közönség új generációjának is.  A koncertek különleges hangulatát a szegedi Székesegyház egyedülálló akusztikája és a Szegedi Dóm Látogatóközpont családias légköre biztosítja.

Szemptember első napjától egészen november 9-ig zajlik az idei,  sorban már a XV. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál.Izgalmas koncertek és képzőművészeti kiállítások, könyvbemutatók váltják egymást a két hónapos rendezvén során. Többek közt fellép  Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra, Csanádi László orgonaművész,  Rákász Gergely koncertorgonista és Bródy János is.

Októberben Magyarország legjobb chili-termesztői és chili-kedvelői ismét Szegeden találkoznak. A Széchenyi térre látogatóknak ismét csípős élményben lesz részük a Szegedi Paprikashow és Chili Weekend-en október  11. és 13. között.  Extra erős chili szószok, csípős-csapatós street food, extravagáns food truck-ok és az 1.000.000 forintos paprika-evő kihívás várja a legbátrabbakat.

Minden év októberében kerül sor a Szegedi Tudományegyetem NKI Kulturális Iroda által szervezett Őszi Kulturális Fesztiválra, melynek célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozhassanak be Szeged közönsége előtt. A rendezvények minden érdeklődő számára nyitottak, és többnyire ingyenesen látogathatók.

Igazi családi program a Tök Jó Nap, melyet a szegedi Füvészkertben idén már a 7. alkalommal szerveznek meg. Nem túlzás azt állítani, hogy ezen a napon minden a tökről szól: tökfaragás, tökös ínyencségek, tökkiállítás és kézműves termékek vására várja a család apraját-nagyját.

A világhírű TEDx rendezvénysorozat idén októberben megérkezik Szegedre is: az előadások témája: Az okosan kapcsolódó világ. Az eseménynek az IH Rendezvényközpont ad otthont október 5-én.

 

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail