Programok az Idegenvezetők Világnapja alkalmából

A szegedi idegenvezetők kezdeményezésére, irodánk ingyenes városismereti sétákat hirdet február 28. és március 1. között. A sétákat a városlakók és a Szegedre érkező turisták körében hirdetjük meg. Várunk minden olyan érdeklődőt, aki szeretne többet megtudni Szeged nevezetes épületeiről vagy megismerné közelebbről a várost csendben figyelő szobrait. Végigjárhatják a szegedi zsidó emlékhelyeket és a ferencesek élettereibe is betekinthetnek ingyenes sétáinkon, ezen a hétvégén.

Az előzetes regisztráció kötelező, ugyanis a séták létszámkorlátosak.

A sétákra a szegedi Tourinform irodánál lehet jelentkezni a 62/488-690-es és 62/488-699-es telefonszámokon vagy a szeged@tourinform.hu e-mail címen.

 

PALÁNK SÉTA

2020.02.28. (péntek) 16.00 óra

A belváros magját bemutató Palánk sétánkon Juhász Gyula és Tömörkény István nyomdokain járva a valamikori iparos, kereskedő, és polgárosodó város életét, titkait és kincseit is felfedezheti velünk. Képzeletben lépjünk be az egyik városkapun és hallgassuk meg, miről mesélnek az utcák és a megmaradt vagy rég lebontott épületek. Ha figyelünk, meghalljuk egykori híres lakóinak szavait és sóhajait is.

Találkozás: Klauzál tér, oroszlános szökőkútnál

A sétát a Szegedi Tourisma idegenvezetői állították össze, vezeti: Nyári Zsuzsanna

 

TÖRTÉNELMI “SZOBORSÉTA”

2020.02. 29. (szombat) 10.00 óra

Szeged főterének szobrai többségében nem „egyszerű emlékszobrok”, hanem olyan embereknek és a hozzájuk kapcsolódó történelmi és gazdaságformáló eseményeknek is emléket állító alkotások. Ilyen pl. Széchenyi István szobra, aki a róla elnevezett téren 1833-ban járt, s ehhez az első látogatásához is számos „legendává érett” esemény kapcsolódik. Mit tett Szegedért IV. Béla, Tisza Lajos gróf, vagy Klebelsberg Kunó? Mit „keres a téren” Deák Ferenc, vagy Vásárhelyi Pál? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a válaszokat Babits domborműve előtt, Radnóti és felesége, vagy Dankó Pista szobránál… A történelmi „szoborséta” 3 órás időtartalomra tervezett kellemes együttlétet ígér! Hogy beváltjuk e ezt az ígéretünket? Jöjjenek és győződjenek meg a felől, hogy mindent elkövetünk azért, hogy a kérdésre a válasz: „igen” legyen.

Találkozás: Széchenyi téren a Tourinform iroda előtt

A Történelmi „szoborséta” programját a MID Travel Bt. utazási iroda munkatársa állította össze és vezeti: Mihály Illés

 

NEMZETI PANTEON

2020.02.29. (szombat) 15.00 óra

Az árkádok alatti szoborcsarnok a magyar történelem, tudomány, irodalom, zene és képzőművészet nagyjainak állít emléket. Igazi „Szegedikum”, hiszen hasonló nincs másik hazánkban. Sokszor látjuk őket, de talán keveset tudunk arról, hogy miért épp itt állnak, miért épp ezek az alkotások kerültek a térre. Másfélórás sétánk során a tér történetével, a szobrokkal, domborművekkel, alkotóikkal és szegedi vonatkozásaival ismerkedünk.

A séta összeállításában Tóth Attila: Szeged szobrai c könyve nyújtott segítséget.

Találkozás: Dóm tér, Dömötör torony

A sétát összeállította a Szegedi Tourisma, vezeti: Tasnádiné Zsike

 

KEGYELETTEL EMLÉKEZÜNK

2020. 03. 01. (vasárnap) 10.00 óra

A Szegedi Belvárosi temetőben nyugszik (többek között): Dankó Pista a feleségével, Tömörkény István, Móra Ferenc, Juhász Gyula… A temetői séta során felkeressük híres halottjaink sírját ahol rövid életrajzi ismertetés után pl. Dankó nótákat hallgatunk. Dankó Pista esetében ez nem kegyeletsértés, mert temetésekor és a feleségének, Joó Ilonkának a temetésekor is cigánybanda húzta utolsó nótáját: „most van a Nap lemenőben, kimegyek a temetőbe…” Az irodalmár nagyjainknál ugyan ez lesz a koreográfia: ahol is rövid, néhány-perces novella, elbeszélés hangzik majd el, emlékezésül. A temetői programot 2 órásra tervezzük.

Találkozás: a Belvárosi temető sarkánál a Bajai út (55) és a Fonógyári út torkolatánál.

A „Kegyelettel emlékezünk” séta programját a MID Travel Bt. utazási iroda munkatársa állította össze és vezeti: Mihály Illés

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail