Recept Húsvétra – Húsvéti kalács

A sonkán és tojáson kívül természetesen nem hiányozhat a húsvéti asztalról a kalács sem, amelyet nem feltétlenül kell a pékségből beszerezni, otthon is viszonylag könnyen elkészíthetjük. Kellemes kikapcsolódás lehet, süthetjük a párunkkal, vagy a gyerekeinkkel is. Mutatunk egy igazán ízletes receptet.

Hozzávalók:


– 50 dkg finomliszt
– 1 mokkáskanál só
– 60 g cukor
– 1 tojás
– 1 tojás sárgája
– 2 dl 30%-os habtejszín
– 1 dl zsíros tej
– 2 dkg friss élesztő

 

Tetejére:
-1 tojás

A sütés menete:

Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szobahőmérsékletű hozzávalókat.

Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojás sárgáját, a tejszínt és a tejet. Végül rámorzsoljuk a friss élesztőt.

A tésztát dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá, kitesszük a deszkára, és erőteljes mozdulatokkal tovább dagasztjuk. Kb. 10–15 perc alatt szép sima, rugalmas, fényes felületű tésztát készítünk. Akkor jó, ha nem ragad a munkalaphoz és a kezünkhöz sem. 

A bedagasztott tésztát tálba tesszük, és 30–35 percig kelni hagyjuk, szobahőmérsékleten. 

Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, és annyi egyforma darabba vágjuk, ahányas fonással fonni szeretnénk.

A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarva további 10–15 percig pihentetjük.

Ezután a gombócokat megsodorjuk, finoman meghintjük liszttel, és megfonjuk.

A megformázott kalácsot azonnal lekenjük egy egész, felvert tojással, és 30–40 perc alatt duplájára kelesztjük.

A sütőt ezalatt előmelegítjük 200 fokra.

A megkelt kalácsot megint lekenjük tojással, és a forró sütőbe toljuk. A hőfokot 10 perc után mérsékeljük 180 fokra, és a kalácsot összesen 35–40 perc alatt szép pirosra sütjük, majd rácson kihűtjük.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

A recept forrása:
https://www.limarapeksege.com/2014/04/husveti-kalacs.html?fbclid=IwAR3irPi6fEBrmn9fFdtcKY37W9xq0fka_9VrLUU6SzRDXyeKpA4LT0Dthyo

 

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail