Szeged impozáns épületei: Gróf-palota

Szeged csodás szecessziós építészetéből kiemelkedik az impozáns méretekkel rendelkező Gróf-palota. A hatalmas saroktelekre épült palota gyönyörű részletekkel kápráztatja el a figyelmes szemlélőt.

A palotát Gróf Árpád Márton, Szeged akkori főügyésze építtette, és magas fizetésű városi tisztviselőknek szánta a lakásokat benne. Raichle J. Ferencet bízta meg a tervezéssel és az épület mindössze 13 hónap alatt, 1913-ra felépült. A háromszög alakú telekre emelt, három utcára néző épület robusztus tömeget alkot, mellyel uralja a városképet. A mai napig szinte változatlanul őrzi az eredeti állapotát, még a lakások egy részében is maradtak eredeti részletek.

Igazi kuriózum ez a palota a szegedi századfordulós bérpaloták sorában, hiszen jól láthatóan összeköti stílusával Szegedet és Szabadkát. A főhomlokzat nagyon látványos, a hátrahúzott és előreugratott homlokzat játéka változatos, dinamikus, mégis harmonikus megjelenést eredményez. Az aranyló színek keleties ízlést sugallanak, ahogyan a főhomlokzat mozaikdísze is. A három homlokzaton rengeteg mozaik díszítést látunk, mázas kerámiákat és finom vonalvezetésű kovácsoltvas elemeket is, mégsem túlzsúfolt, igazán kellemes összhatást kelt. 

Az épület jelenleg is lakóépületként működik, de amennyiben van szerencsénk az épületet belülről is megcsodálni, számos gyönyörűen megmunkált kovácsoltvas lépcsőkorláttal, kapukkal, ajtókkal, kilincsekkel és virágtartókkal találkozhatunk. A szecessziós építészet szépsége még a legkisebb részletben is visszaköszön.

A Gróf-palota külső szemlélése is igazi program lehet azok számára, akiket érdekel az építészet, rajonganak a díszes szecessziós épületekért, vagy csak szeretik a szemet gyönyörködtető dolgokat. Jól körbejárható, mindenhol új csodákat rejtő épület, melynek szemlélése során nehéz elhinni, mennyire rövid idő alatt hozták létre. Ha a Tisza Lajos körúton járunk, mindenképpen látogassunk el a csodás, hatalmas palotához, és fedezzük fel a szecessziós építészet látványos ajándékait! 

 

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B3f-palota_(Szeged)

http://szecesszio.szegedvaros.hu/setak-szeged-grof-palota/

http://szegedtourism.hu/hu/grof-palota/

 

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail