Szeged rád vár!

Szeged igazi varázsa hangulatában rejlik. Egyszerre találhatjuk meg benne a nagyvárosi pezsgést és a vidéki nyugalmat. Egyetemi város lévén, a fiatalos programok, fesztiválok és szórakozási lehetőségek végtelen sora egy percre sem hagyja unatkozni a látogatót. Akit pedig a nyugalom vonzott a Dél-Alföld szívébe, zöld parkjaiban, kényeztető fürdőiben pihenhet meg.

Szeged színes kulturális értékei a múltban és a jelenben is egyaránt nagy jelentőségnek örvendtek. Régmúlt idők értékeiről és napjaink kincseiről a Móra Ferenc Múzeum mesél az érdeklődőknek. Az elmúlt év a múzeum épületének és környékének teljes felújítást hozott, így érdemes egy Tisza menti sétával zárni a múltbéli kalandozást.

Nagyszabású nemzetközi kiállítás nyílt meg a Múzeumok Éjszakáján: a vadnyugat világát bemutató tárlat főszereplői a cowboyok és az indiánok. A kiállítás törzsanyaga az USA-ból, Oklahomából érkezett. A tárlaton eredeti nyergek, fegyverek, sheriff jelvény, békepipa, tollas fejdísz és teljes öltözetek idézik meg az indiánok és a cowboyok életét. Olyan filmes kellékeket is kölcsönöztek Rómából, melyek a Bud Spencer-féle westernfilmekben szerepeltek. A gyermekeket interaktív, játékos terem várja felvehető ruhamásolatokkal, indián sátorral és sok játékkal.

 

 

 

 

 

 

 

A szegedi belváros elbűvölő kisugárzását csodálatos szépségű, szecessziós jegyekkel megáldott palotái adják. Kiemelkedő jelentőségű a Reök-palota (REÖK), ahová betérve kortárs és klasszikus művészeti kiállításokat és előadásokat is megtekinthetünk. A város zsidó kulturális örökségének része az új Zsinagóga. Monumentális méretei és aprólékosan kidolgozott részletei igazi műalkotássá teszik az épületet.

Szeged jelképévé vált Fogadalmi templom ámulatba ejtő látványával nem lehet betelni. Aki szeretne közelebbről megismerkedni a templom kincseivel és történetével betérhet a Szegedi Dóm Látogatóközpontba, ahol minden kérdésére választ kap.

 

 

 

 

 

 

A város zöld területeinek köszönhetően, számtalan természetközeli élményben lehet részünk. Csupán pár kilométerre a belvárostól a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében a növényvilág elképesztő diverzitásával találkozhatunk, a Szegedi Vadasparkban pedig a Föld legtöbb tájáról származó állatok várják a látogatókat. A pihenni vágyóknak a Napfényfürdő Aquapolis és az Anna Fürdő nyújt gyógyító, kényeztető szolgáltatásokat, amelyekkel a mindennapok fáradalmai garantáltan kipihenhetők.

Programokban sem lesz hiány az év hátralévő részében. Javában tart még a Szegedi Szabadtéri Játékok, ezután kerül még színpadra Verdi Traviátája és a világ musicalirodalmának egyik legnépszerűbb darabja, a Chicago. Az Újszegedi Szabadtéri Színpadra az Omega és a nagyívű szerelmi történetek rajongói örömére a Gyöngyhajú Lány Balladája című, látványos  musical érkezik, de egy este fellép a Csík zenekar, Presser Gábor és Karácsony János is. Illetve az elmúlt 20 év egyik legkedveltebb vígjátéka, az Anconai szerelmesek is színre kerül.

A SZTE Füvészkertjében immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a Lótusz Napokat. Hagyományaikhoz híven az eseményt az indiai lótusz csúcsvirágzásához igazítva július utolsó hétvégéjére időzítik. A két napos fesztivál alatt egy kis távol-keleti hangulatot varázsolódik a Füvészkert árnyas fái közé.

A különleges hangulatú Városháza udvarán augusztusban is még igazi zenei csemegéket hallhatunk.  A Swing A’La Django Feat Koszika, László Boldizsár és Nánási Helga lépnek fel.

Harminckettedik alkalommal rendezi meg a szegedi MASZK Egyesület a Thealter fesztivált, amely immár három évtizede a hazai független szcéna legizgalmasabb színházainak előadásait tűzi műsorára nyaranta. A programsorozat fő helyszíne ezúttal is a szegedi Régi Zsinagóga különleges hangulatú épülete lesz, de játszanak még többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban, a Grand Caféban és az újszegedi ligetben is.

A nagy belföldi zenei fesztiválok sora is Szegeden záródik a Szegedi Ifjúsági Napokkal (SZIN), ahol idén már a hazai előadók mellett élvonalbeli külföldi előadók is színpadra lépnek, mint Rag’n Bone Man, Tom Grennan, Alle Farben, Jason Derulo.

A felsorolás itt aligha érhet véget, hiszen Szeged minden zuga tartogat meglepetéseket – felfedezésük pedig, csak rád vár!

 

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail