Szegedi híres személyiségek sorozat – Szent-Györgyi Albert 1. rész

Szent-Györgyi Albert nevét nemcsak Szegeden, hanem az egész világon ismerik. Mégis Szeged az a város, amely méltán lehet büszke a magyar tudósra, hiszen ő az egyetlen, aki szülőföldjén élt, és folytatta munkásságát, amikor elnyerte a Nobel-díjat. 

A Szegedi Tudományegyetem egykori rektora igen mozgalmas életet élt, mind a tudományos pályája, mind a magánélete tartogatott érdekes fordulatokat. Ennek a tartalmas és izgalmakkal teli életnek a rövid, teljesség igénye nélküli bemutatása mindenki számára lenyűgöző érdekességeket tartogat!

Szent-Györgyi Albert Budapesten született 1893. szeptember 16-án. Intelligenciáját és az orvostudomány iránti kíváncsiságát anyai ágon örökölhette, híres tudósdinasztiából származott. 

Dédapja, Lenhossék Mihály orvosdoktor, egyetemi tanár, Magyarország főorvosa. Nagybátyja, Lenhossék József szintén orvos, anatómusprofesszor és antropológus volt, aki 1873-ban a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja lett. A családi legenda szerint neki volt először mikroszkópja Pesten. A fiatal Albert sokáig rossz tanuló volt, így mikor elhatározta, hogy orvosi egyetemre megy, nagybátyja megtiltotta ezt neki, mert attól tartott, hogy szégyent hoz az orvosdinasztiára. Mintegy próbatételként, első munkáit nagybátyja utasítására a végbélről kellett végeznie, később a szemeket is tanulmányozta, majd átment az Élettani Intézetbe.

Az első világháborúban katonaorvosként vett részt, eléggé nehezen viselte a harctéren látottakat, ezért belelőtt saját karjába, hogy kórházba kerülhessen. 1917-ben elvette első feleségét, Demény Kornéliát, 1918-ban pedig megszületett kislányuk, Nelli. A háború utáni években a nehézségek, éhezés jellemezte az életét, több országban megfordult, míg végül 1930. október 26-án visszatért hazánkba, és Szegeden telepedett le. A Rockefeller Alapítvány támogatásával Szent-Györgyi egy modern tudományos központot és biokémiai iskolát hozott létre Szegeden. Új oktatási stílust vezetett be, az addig megszokott merev, tekintélytiszteletre épülő professzorokkal szemben, ő elvárta diákjaitól, hogy vitatkozzanak, meghívta őket a lakására, moziba és kirándulni járt velük. A polihisztor professzor kiváló példaképpé vált tanítványai számára, teniszezett, vitorlázórepülést tanult, aktív életet élt.

Folytatás következik…!

 

 

Információ forrása: Wikipédia

Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert emlékoldal

Kép forrása: Google

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail