Szegedi Jazz Napok

A hazai jazz kedvelők körében igencsak kedves a novemberi hónap, hiszen ekkor kerül sor minden évben a Szegedi Jazz Napokra. November 8. és 9. között benépesül az IH  Rendezvényközpont és felcsendülnek az örökzöld dallamok.

Az esemény közel  50 éves fennállása során igazán rangos eseménnyé nőtte ki magát, minden túlzás nélkül a műfaj egyik legjelentősebb rendezvényévé vált Magyarországon. Az ország első jazzfesztiváljának a története egészen 1971-ig nyúlik vissza, az évek folyamán pedig igényesen megválogatott fellépők sorozatával vívta ki magának az elismerést. Számos világhírű jazz előadó fordult már meg Szegeden,  az idén is kiemelkedő muzsikusokat hallgathatunk, mint például Charles Tollivert, Buster Williams-t  vagy Lenny White-ot.

A fesztivált péntek este, november 8-án, a lengyel jazzélet két kiválósága: Bernard Maseli és Krzysztof Scieranski fogja megnyitni. Ám a nemzetközi szcéna mellett a hazai kiválóságok sem fognak hiányozni a műsorfüzetből, hallhatjuk Lajkó Félix valamint Kőszegi Imre együttesének fenomenális muzsikáját is.

Szombaton a délvidéki fiatal erők képviseletében az újvidéki Zemljani mutatkozik be, melynek tagjai olasz, bolgár, szerb és magyar gyökerekkel rendelkezik, tehát a zenéjük is figyelemre méltóan eredeti. Dresch Mihály játékát is meghallgathatjuk, aki nagyszerűen tudja ötvözni az ethno-jazz és a falusi népzene elemeit.

A rendezvényt Charles Tolliver All Stars együttese zárja szombaton.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail