Szegedi Paprikafesztivál

Szegeden átlagosan 2050 órát süt a nap egy évben, ehhez hozzájön a Tisza által az elmúlt évezredekben sokszor elborított, laza öntéstalaj és a termesztők rendkívüli szorgalma és átöröklött szakértelme. Nem is kell más, „csupán” ezek az összetevők és máris előttünk áll Szeged csodálatos kincse, a fűszerpaprika. A Dél-Amerikából, egyes vélemények szerint Indiából Európába került paprikanövény jól érzi magát az Alföldön, és míg háromszáz éve csupán rikító színű terméseinek díszítő értékéért ültették, majd mint láz- és fájdalomcsillapító gyógyszert hasznosították, mára a magyar konyha alapvető ízesítőjévé vált. A szeged-alsóvárosi ferencesek sokholdas kertjében kezdte hazai pályafutását és innen elindulva vált „aranyat érő” fűszerré, egyedülálló, eredetvédett hungarikummá. Nem véletlen, hogy éppen Szegeden rendeznek neki ünnepet, a Szegedi Paprikafesztivált, minden év szeptemberében. A Dugonics téri vásárban beszerezhető a friss őrölt paprika, megkóstolhatók a paprikás ételek, de fűzhetünk speciális konyhadíszként és fűszerraktárként is hasznosítható paprikafűzért is.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail