Szegedi városrészek: Felsőváros II.

Felsőváros Szeged egyik történelmi városrésze. A középkortól kezdve egészen a XX. századig minden mesterségek szegedi bölcsője, a kézművesség, vízi élet és tiszai közlekedés központja volt, ma pedig számos meghatározó épületet találhatunk ebben a városrészben (is).

A városrészben található épületek, intézmények: 

Felsővárosi Szent Miklós-templom és minorita rendház 

A felsővárosi Szent György téren áll a – barokk stílusú minorita – Szent Miklós-templom, amelynek helyén már a 13. századtól folyamatosan templom állt, a legkorábbi egy Árpád-kori bencés apátság volt.

A második templomot a hajdani apátság romjain a domonkos rendi szerzetesek építették, akik 1318-ban telepedtek le Felsővároson. Ők is Szent Miklósról nevezték el a szentegyházat, amely a 150 éves török uralom alatt teljesen megsemmisült. 

A harmadik – ma is álló – templomot 1767-ben, az ide települt minoriták építették fel. Az épülethez L-alakban csatlakozik az egyemeletes, lesarkított minorita rendház épülete és a barokk stílusú kálvária. Az új templomban továbbra is a Szent Miklós kultuszt akarták ápolni, így a védőszent ismét ő lett. 

A templom 1887-ben, egy tűzvészben szinte megsemmisült, 1888-ban viszont a hívek adományaiból újjáépítették és a korábbinál puritánabb, késő barokk homlokzattal látták el. A templom alatt egy altemplom található, amely a szerzetesek, papok és jómódú egyháziak temetkezési helyéül szolgált a Nagyárvíz idejéig. 

 

„Tornyos iskola” 

A mai Dózsa-iskola helyén egykor a középkori Szent György-templom állt, amelyre a közeli Szent György tér neve is emlékeztet. Az Árpád-korban épült templom a török uralom után szinte teljesen megsemmisült, az újjáépítési munkálatok 1709-ben kezdődtek. Az épületet először a minoritáknak szánták, de hosszú tárgyalások ellenére sem kapták meg a plébánia vezetésének a jogát. A szerzetesek így a középkori Szent Miklós-templom helyén fogtak új rendház és templom építésébe, amit ma felsővárosi templomként ismerünk. A Szent György-templom nagyszabású újjáépítése ezáltal viszont nem következett be. 

A város 1859-ben döntött arról, hogy a régi épületet iskolának alakítsák át. A szilárd alapokon álló a tornyot meghagyták, így lett ez a „tornyos iskola”, amelyet 1905-ben le kellett bontani. A jelenlegi épület – Dózsa György Általános Iskola – 1907-ben épült.

 

IH Rendezvényközpont 

A Szegedi Ifjúsági Ház az 1970-es években épült a korra jellemző építészeti megjelenéssel. Az ezt követő közel harminc évben kisebb felújítások történtek ugyan, de az épület lényegében érintetlen maradt. Mivel funkcióját már egyre kevésbé tudta ellátni, így egy átfogó rekonstrukció vált szükségessé, amely 2007 és 2008 között meg is történt.  

A megújulást tükrözi a névváltoztatás is. Az IH Rendezvényközpont 2008 februárjában vette fel az új nevet, mely utal a régi névre, de már tovább mutat a szórakoztató központ funkcióinak bővülésére is. A kulturális programokon kívül időnként helyet kapnak szakmai kiállítások, vásárok, üzleti rendezvények, konferenciák és bálok is. 

 

Pick szalámigyár 

Szegeden mindig is jelentős volt a házisertés-hizlalás, a paprikatermelés pedig a török hódoltság idején honosodott meg.  Pick Márk terménykereskedő 1869-ben céget alapított, majd 1886-ban kifejezetten szalámikészítésre külön szalámimanufaktúrát hozott létre. 

Az 1990-ben a Felső Tisza-partra áttelepített szalámigyárat fekvése különösen alkalmassá tette a szalámikészítésre, mert az állandó tiszai levegő kedvező klimatikus viszonyokat biztosított az érleléshez. 1939-től kezdve Pick Jenő innovációjának köszöntetően  már nyáron is lehetséges volt szalámit előállítani.

Napjainkra a Pick gyár a magyar élelmiszeripar egyik legjelentősebb üzemévé, a Pick szalámi pedig világmárkává, illetve hungarikummá vált. Különlegessége a finom fűszerkeverék és a nemespenész, amelyet egykor ecsettel kentek simára. 

 

Novotel Szálloda 

A 8 emeletes, négycsillagos szálloda 136 szobával, 6 lakosztállyal, étteremmel, bárral, fitness- és konferencia-rendezési lehetőségekkel 1977 óta várja vendégeit. 

A központi elhelyezkedésű hotel Szeged legszebb részén, a Tisza partján áll, gyalogtávolságra a legfőbb látnivalóktól. A hotel minden szobájából gyönyörű kilátás nyílik a folyóra és a városra.  

 

Források: 

https://www.sulinet.hu http://epa.oszk.hu https://szegedpanorama.blogspot.com https://szegedma.hu http://dozsa-szeged.sulinet.hu https://gyulatelevizio.hu https://szeged.hu https://delmagyar.hu https://wikipedia.org https://pick.hu https://www.ihrendezvenykozpont.hu 

Képek forrása: Google
Kiemelt kép: fortepan/hu
Adományozó: Kozma János.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail