Szegedi zöld oázisok

A  kellemes tavaszi idő beköszöntével végre kiszabadulhatunk a négy fal közül és egy kicsit elmélyedhetünk a természet nyújtotta szépségekben. Szeged számos csodás látnivalója mellett ne feledkezzünk meg a kültéri szépségeiről sem, a zöld oázisokról, amelyek körbeölelik a várost. Összegyűjtöttük nektek azokat a helyszíneket, ahol hosszú sétákat tehetünk, és ahol a legjobban bele tudunk mélyedni a természetbe.

Erzsébet-liget

A belváros szívétől mintegy öt percnyire található a nemrégiben felújított Erzsébet-liget, amely a maga tizenöt hektáros kiterjedésével Szeged legnagyobb parkja. A mai liget helyén anno egy burjánzó ősvadon volt, amelyet az 1800-as évek végén alakítottak át. Keretét még ma is óriásplatánok szegélyezik gyepes tisztásokkal, idős hársak, tölgyek és juharok társaságában. A zöld oázis számos szabadidős tevékenység végzésére alkalmas: a felújítás során kültéri edzőtermek és kutyafuttatók kerültek kialakításra, modernizálták a futópályát is. Ideális helyszín egy romantikus sétára vagy piknikezésre is.

Holt-Maros

A Maros egykori kanyarulatából, amelyet a folyószabályozás során, 1860-ban választottak le, egy több mint 4 km hosszúságú, 10-15 m széles holtág keletkezett. Zöld folyosóként húzódik Újszeged szívében, ahol tekintélyes méretű örökzöldek, nádassal tarkított part, virágok, csend és nyugalom fogadja a látogatót. A természet nem zavartatja magát a városias környezetben: száznegyvenhárom madárfaj, többek között nádi poszáta, törpegém és nádi rigó, továbbá mocsári teknősök és kétféle védett bogárfaj egyedei élnek a Holt-Marosnál. Tavasszal a látogató a természet újjászületésének lehet a tanúja a Holt-Marosnál, amely tökéletes helyszíne egy koraesti sétának vagy egy hétvégi kikapcsolódásnak, távol a város zajától.

Gergő-liget

A Tisza- és Maros parti árterek csodálatos flórája és faunája található itt, különleges méretű és fajtájú fákkal, sokféle virággal, gombával és más buja ártéri aljnövényzettel terítve. Vízi és erdei madarak sokasága mellett néha őzek és rókák is felbukkanhatnak.
Évszakonként– és szélsőséges időjárási viszonyok után jelentős változásokon megy át ez a terület, újabbnál újabb látnivalókat produkálva. Családok, baráti társaságok kedvelt piknikező helye, nagyszülők és unokák természetbeni szabadtéri játszótere, fiatalok és idősek sétaútja.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail