Szent-Györgyi Albert kiállítás a Szegedi Tudományegyetem központi épületében

Szent-Györgyi Albert Nobel-díját először tekintheti meg a nagyközönség a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri épületének átriumában. Az SZTE centenáriumi tanéve nyitányaként itt berendezett kiállítás visszaadja az egyetem egykori rektorának, a Nobel-díjas tudós személyiségének összetettségét. Az SZTE ÁOK Dékáni Hivatal Szent-Györgyi Emlékszobájából ide került tablókon archív fotók illusztrálják a tényeket. A múlt század második harmadának szegedi egyetemi hangulatát a neves kutató által személyesen használt és korhű tárgyak is segítenek felidézni. Ezek egy részét – emlékérméket, irattáskát, kísérletekhez használt eszközöket, dokumentumokat a tudós özvegye, Marcia Szent-Györgyi adományozta az Egyetemnek. A tárlat legértékesebb tárgya: Szent-Györgyi Albert Nobel-aranyérme.

 

Hasonlóképpen unikális az a négy pédum, amely a Kolozsvárról 1919-ben száműzött magyar egyetemmel együtt 1921-ben érkezett Szegedre. Az egykori Ferenc József Tudományegyetem eredeti méltóságjelvényei közül a rektori és három tudományegyetemi kar sűrűn díszített pédumát Szent-Györgyi Albert szegedi időszakában is használták az ünnepségeken.

Az egyetemtörténeti tárlat a Magyar Nemzeti Múzeum, a Móra Ferenc Múzeum, a Somogyi-könyvtár és az SZTE együttműködésének  eredménye.

Csoportok bejelentkezése a 70/316-43-19 telefonszámon.

Az SZTE centenáriumi kiállítása megtekinthető munkanapokon 9:00 és 19:00 óra között.  

Információk

Cím:
Szeged, Dugonics tér 13. földszinti átrium

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail