Szent István téri víztorony

A növekvő vízigény miatt 1903-ban Szeged – szabad királyi város – pályázatot hirdetett ki egy ezer köbméteres víztorony építésére, amelyre tizennégy neves cég, illetve vállalkozó jelentkezett Győrtől egészen Temesvárig, a kiírásban szereplő feladatot azonban csak Zielinski Szilárd (műegyetemi tanár) és kollégája, Jemnitz Zsigmond tudta megoldani teljes körűen, így Zielinski kapta a megbízást a víztorony terveinek elkészítésére, amely vasbeton szerkezetét tekintve úttörő volt Magyarországon.

Az épületet tehát teljes egészében vasbetonból építették meg, amely alól a bejárati ajtó és az 54,9 méter magasra törő zászlótartó rúd sem kivétel. A víztározó 1004,8 m3 víz tárolására alkalmas. Az épület belsejében Foucault-inga függ, amellyel bizonyítható, hogy a Föld forog a saját tengelye körül. Továbbá két állandó kiállítás is található: a földszinten szikvízgyártó gyűjtemény, a második szinten a torony eredeti és a

felújítás tervei, valamint fotók tekinthetők meg a felújított víztoronyról, de látható még fizikatörténeti kiállítás is.

A víztorony tetejéről pompás panoráma fogadja a lépcsőmászást vállaló látogatókat. A torony körül hét neves építészmérnök mellszobra látható, akik jelentős hatással voltak Szeged városképének alakulására.

Egyszerű, ötletes fölépítésével, puritán dísztelenségével, a mérnöki lelemény mintaképe. A századforduló modern szellemű építészeti törekvései, és a szecesszió geometrikus irányzatának jegyei adnak különleges megjelenést a ma is működő víztoronynak.

Forrás:

http://szegedtourism.hu/hu/szent-istvan-teri-viztorony/

https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADztorony_(Szeged)

http://szecesszio.szegedvaros.hu/setak-szeged-viztorony/

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail