Szeptemberi programajánló

Az augusztusi hónappal bezárólag ugyan hivatalosan véget ér a nyári periódus, viszont ez messze nem azt jelenti, hogy a színes őszi napok beköszöntével kevesebb izgalmas programban lesz része a Szegedre-látogatónak!

A nyár utolsó napjait a tradicionális Nemzetközi Tiszai Halfesztivál zárja a Huszár Mátyás-rakparton augusztus 31-e és szeptember  2-a között. Szeptember első hétvégéjén minden a hírös szegedi halászléről fog szólni, a finom falatok mellett pedig az ország minden szegletéből idesereglett kézművesek portékái közül válogathat a látogató.

Szeptember 2-tól egészen november elejéig zajlik a XIV. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, melyen hangversenyek, képzőművészeti és fotókiállítások, könyvbemutatók a magyar zsidó kultúrából, hazai, ezen belül szegedi művészeti alkotásaiból, Izraeli Filmhét várja az érdeklődőket a Zsidó Hitközség Székházában, a Szegedi Új Zsinagógában.

Szeptember 12-én ismét benépesül a Dóm tér, és kezdetét veszi az év egyik legjobban várt eseménye: a 8. Őszi Bormustra. Mennyei borok, különleges zenei programok, gasztronómiai különlegességek és önfeledt baráti beszélgetések jellemzik a Borteret, melyen idén is több mint 100 pincészet várja a borok szerelmeseit.

Három nap, melyek a repülésről, a repülőkről és a repülősökről szólnak. Egy régi hagyomány éled újra a Szegedi Repülőtéren szeptember 14-e és 16-a között a Szegedi Repülőnapokon és Légiparádén. Számos izgalmas repülőbemutatónak lehetnek szemtanúi a résztvevők, 16-án pedig Besenyei Péter műrepülő világbajnok produkcióját tekinthetik meg.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye idén immár 11. alkalommal rendezi a Szent Gellért Fesztivált, az egyházmegye első püspöke, a vértanú Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódóan. A 2018. szeptember 21-től október elsejéig tartó hangverseny sorozaton olyan művek csendülnek fel, amelyek Szeged gazdag zenei életét tovább színesítik, és igazi komolyzenei ritkaságok. A Szent Gellért Fesztivál idei műsorán szimfonikus koncertek, kamarazenekari estek, jótékonysági hangverseny és tudományos előadások egyaránt szerepelnek.

Szeptember utolsó szombatján, 29-én a szegedi fűszerpaprika veszi át a főszerepet a Szent Ferenc-napi Paprikafesztiválon Alsóvároson. A Napsugaras Tájházban a hagyományok kerülnek előtérbe, míg a ferences kolostorban a látogatók megismerkedhetnek a tradicionális szerzetesi gyógyító hagyományokkal.

Október elsején kezdődik az idei Őszi Kulturális Fesztivál Szegeden. Idén már 13. alkalommal szervezik meg az egy hónapon át tartó rendezvénysorozatot, azzal a céllal, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozhassanak be Szeged közönsége előtt. A rendezvények minden érdeklődő számára nyitottak, és többnyire ingyenesen látogathatók.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail