Szerezzen változatos élményeket Szegeden!

Szeged páratlan épített öröksége, egységes városképe lenyűgözi a városba látogatókat. Az 1879-es Nagy Árvíz után újra épült a város és egy európai nagyváros képét öltötte magára a századforduló éveiben. „Szeged szebb lesz mint volt” – olvasható a Városháza egyik színes üvegablakán, amelyet a szegedi Nagyárvíz után mondott Ferenc József.  Számtalan program lehetőség közül választhatunk a napfény városában. Felfedezhetjük a kulturális értékeket akár egy szervezett városnéző séta során, de ha egy kis természetközeli élményre vágyunk, arra is számtalan lehetőségünk nyílik. Aki szeretné a város egyik legősibb városrészét és unikális építészetét megismerni, sétálva fél óra alatt eljuthat Alsóvárosra és megcsodálhatja a napsugaras oromzatú házakat. Az Alsóvárosi Napsugaras Tájház is nyitva áll a látogatók számára. Érdemes átsétálni a hídon és körbejárni az Erzsébet-ligetet, a Gergő-liget, vagy végig sétálhatunk a Holt-Maros partján lévő ösvényen is. A várost körülvevő töltés is nagy túrára invitál, de akár a Tiszáról is megcsodálhatjuk a várost.

A város számtalan szabadtéri kikapcsolódási lehetőséget kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az Erzsébet-liget felújított futópályája és kinti edzőtermei kiválóak a kültéri sportokhoz, akár komolyabban, akár hobbiból hódolunk a testmozgásnak. A rengeteg zöld terület ideálissá teszi Szegedet a kültéri sportok űzéséhez, a friss levegő és a Tiszáról érkező fuvallatok kitisztítják a sportolni vágyók testét és szellemét egyaránt. A Tisza közelsége mindenkiben felébreszti a kedvet a vízi sportok iránt, amire kajak- vagy kenubérlés keretében van is lehetőségünk, ha a fürdésen, úszáson kívül is szeretnénk időt tölteni a szőke Tiszán. Szegedet nevezhetnénk a játszóterek városának, közel 120 játszótér működik a városban.

Amennyiben gyalogosan már bejártuk Szeged belvárosát és a vizes sportokat is kipróbáltuk, ideje, hogy két kerékre pattanjunk és körbe tekerjük a várost! Milyen jó, hogy Szegeden nincsenek nagy emelkedők és városszerte szinte mindenhol kijelölt kerékpárutat találunk. Túl nagy a város zaja és egy kis természetközeli tekerésre vágysz? Kövesd a Tiszát bármelyik irányba, azonban ha a torkolat felé indulsz, a töltésre érve egy idő után nem lesz körülötted más, csak a nyugodt, csodás természet, a folyó és a madárcsicsergés. Információ a kerékpár bérlési lehetőségekről itt és itt találhatóak.

Hajókázni a Tiszán, a folyóról nézni a várost egészen elképesztő élmény. A Roosevelt térről menetrend szerint induló sétahajó nemsokára fogadni tudja fedélzetén a látogatókat. Amennyiben kipróbálnád, hogy milyen kapitánynak lenni, vagy ha a családdal, barátokkal grilleznél egyet a folyó közepén, igénybe veheted a Pontoon Boat szolgáltatásait akár egész napra, reggeltől naplementéig!

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt nagy kedvence a – sokak által csak CsuCsu Vonatnak nevezett – városi Kisvonat. A 45 perces túra a Széchenyi téren kezdődik, a végén pedig még Újszegedet is megmutatja a masiniszta. A Kisvonat kerekei május 29-én 13 órától újra gurulnak, egyszerre kevesebb utassal ugyan, de annál nagyobb örömmel! 

Májustól már az általunk szervezett városi túrákon keresztül is megismerkedhetnek Szeged csodálatos szecessziós, eklektikus és emblematikus épületével, mint a Dóm, a zsinagóga vagy a Reök-palota és a hozzájuk fűződő érdekes történetekkel, személyiségekkel. A városi túrák részleteiről itt olvashat többet. 

A tavalyi évben teljes körű felújításon átesett Belvárosi Mozi 2020. nyarától egy egyedülálló virtuális valóság-élményekre épülő szolgáltatással, valamint a mozi történetét és a mozgókép fejlődését bemutató filmtörténeti kiállítással és interaktív élményparkkal várja a látogatókat. A látogatói élményt okos telefonról indítható múzeum guide és AR tárgynézegető teszi változatossá, továbbá csak itt látható az a VR film is, amelyben az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos életébe lehet betekinteni 360 fokban.

Szintén idén nyáron, Szeged főutcáján, a Tiszán nyitotta meg kapuit az új úszóház. A Garden Stég egy hiánypótló hely, ahol mediterrán hangulatban, csodás kilátás mellett fogyaszthatják a vendégek az ínyenc falatokat és a frissítő italokat.

Látogatható Szeged emblematikus épülete is, a Dóm és a hozzá tartozó Látogatóközpont, illetve a mór-szecessziós stílusú új Zsinagóga is, mely a világ negyedik legnagyobb zsinagógája.

Aki szeretné a város egyik legősibb városrészét és unikális építészetét megismerni, sétálva fél óra alatt eljuthat Alsóvárosra és megcsodálhatja a napsugaras oromzatú házakat. Az Alsóvárosi Napsugaras Tájház is megnyitotta szobáit a látogatók számára.

Május elején legelőször a Szegedi Vadaspark nyitotta meg kapuit a családok előtt. A több hektáros területen elterülő állatpark, akár egy egész napra kikapcsolódást biztosíthat jó levegőn a családnak. Az év egyik legszebb időszakában vagyunk, amikor a természet virágba borul és a zöld legtöbb árnyalata tárul elénk. Nincs is jobb helyszín arra, hogy rácsodálkozzunk a természet kincseire, mint az egyetem Füvészkertje, mely ugyancsak az elsők között nyitott meg újra a látogatók számára.

Akik szervezett formában szeretnének a természetben túrázni, azok keressék fel a Kiskunsági Nemzeti Park honlapját, ahol tájékozódhatnak a Szeged környéki túra lehetőségekről.

Aki szereti kikapcsolódás közben is megmozgatni agytekervényeit, több típusú városjátékból is csemegézhet. Lehetünk detektívek, akik a város rejtélyeit oldják meg a Rejtélyek Háza programjain, vagy végig tanulmányozhatjuk a város titkos oldalát az Urbango kalandjaival. A jól kidolgozott logikai játékok könnyed formában osztják meg az érdeklődővel a város érdekességeit, történeteit és általános információit, mindezt a szabadban. A helyszín és a titkok adottak, már csak rajtunk múlik, hogy meg tudjuk-e fejteni Szeged titkait!

A Napfényfürdő Aquapolis szabadtéri medencéi május 23-tól fogadja a vendégeket, a Sportuszoda és a Sziksósfürdői Strand és Kemping is a pünkösdi hétvége hetében megnyílik a nagyközönség előtt, de hamarosan várható, hogy az Anna Fürdő és a Partfürdő is beáll a sorba, viszont az utóbbi esetében idén nem nyílnak ki a medencék, a területen csak napozni, sportolni és pihenni lehet majd.

A korlátozások folyamatos enyhítésével a szabadtéri programlehetőségek is bővülnek. Érdemes figyelemmel kísérni Facebook oldalunkat, ahol folyamatosan tájékoztatást adunk az aktuális változásokról.

Szegedi Vadaspark

A látogatók és dolgozók maximális védelme érdekében a látogatás során szájmaszk viselete ajánlott, illetve a 1,5 méteres távolság betartása kötelező. A különböző rendezvények és a látványetetések, valamint a külső kitelepülések határozatlan ideig szünetelnek.

A Szegedi Vadaspark látogatási szabályzata a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet idejére

1.    A Vadaspark a Kormány és a fenntartó Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának veszélyhelyzeti intézkedéseinek megfelelően működik és fogad látogatókat.
2.    A Vadaspark területén mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot tartani;
3.    A Vadaspark területén található vendéglátó egységek előtti nyitott területen a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása az asztaltársaságonkénti védőtávolság betartásával megengedett. A pénztárok és a büfék előtti sorban a látogatók kötelesek a jelzéseknek megfelelően állni és távolságot tartani, illetve a vendéglátó egységek közelében elhelyezett asztalokat nem mozdíthatják el.
4.    A Vadaspark látogatható zárt helységeiben csak az azok ajtajain feltüntetett irány szerint lehet közlekedni, és azokban a szintén feltüntetett maximális létszám eléréséig szabad tartózkodni. A Vadaspark fenntartja a jogot, hogy adott időszakra a fertőzésveszély elhárítása érdekében elzárjon egyes házakat a látogatók elől.
5.    A Vadaspark területén ajánlott a szájmaszk viselése és kérjük, fokozottan ügyeljenek a megfelelő higiéniára és a fertőtlenítőszerek használatára! Amennyiben – és amely kasszánál – ez megoldható, kérjük, a vásárlásaik során paypass-szal fizessenek!
6.    A Vadaspark rendezvényei és látványetetései, születésnapi programjai, külső kitelepülései jelenleg szünetelnek.

 

Nyitva tartás:
Minden nap 9.00-18.00

A jegyárak és kedvezmények ITT érhetőek el!

Szegedi Vadaspark
6725 Szeged, Szél utca 90.
Látogatói bejárat: a Kálvária sugárút, illetve a Szél utca felől

Információ:
Tel.: +36-62/542-530, 542-531
info@zoo.szeged.hu
www.zooszeged.hu

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

SZTE Füvészkert

A Füvészkert minden nap 9 és 18 óra között látogatható a biztonsági előírások betartásának a feltételével.

A Füvészkert üvegházai nem lesznek látogathatóak, a Trópusi Lepkekert azonban megnyitotta kapuit.
Mivel a járványveszély még nem múlt el teljesen a következő óvintézkedések betartását kérik a kertbe látogató vendégektől:
Kérjük, fokozottan figyeljenek a higiéniára és a fertőtlenítőszerek használatára! Az egy háztartásban élőkön kívül mindenki köteles a 1,5  m-es távolság betartására.

A Füvészkert egész területén szájmaszk viselése ajánlott!

Nyitva tartás:
minden nap 9.00-18.00

A jegyárak ITT érhetőek el.

SZTE Füvészkert
Szeged, Lövölde u. 42.

Információ:
+36-62/544-108
fuveszkert@bio.u-szeged.hu
https://www.fuveszkert.u-szeged.hu/

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Strandolási lehetőségek

Elkezdődött a strandszezon!

Folyamatosan bővül a strandolási lehetőségek listája, azonban indulás előtt érdemes elolvasni az új szabályokat!

Napfényfürdő Aquapolis – kültéri medencék

A hatályos kormányrendeleteknek megfelelően a beltéri medencék, élményelemek, és a Csendes Wellness még nem üzemelnek.

A fürdőben a megfelelő fertőtlenítő eljárásokkal, továbbá a higiéniai szabályok betartásával és betartatásával mindent megtesznek fürdővendégek biztonságáért!

A Napfényfürdő COVID 19 Vészhelyzeti Terve ITT elérhető!

Nyitva tartás:
SZUE (úszó- és tanmedence):
minden nap 6:00-21:00 (rövidített nyitvatartás)

Strand:
minden nap 8:00-20:00

A jegyárak ITT elérhetőek.

 

Újszegedi Sportuszoda

Vendégekre vonatkozó szabályok:
– a javasolt 1,5-2 m-es távolságot a pénztárnál, kulcskiadásnál, közlekedő folyosókon és az öltözőkben is be kell tartani
– a kihelyezett fertőtlenítő adagolók használata ajánlott
– a medencébe lépés előtt szappanos tusolás szükséges
– a napozóágyakat, székeket legalább 2 m távolságra kell elhelyezni egymástól

Az Önök biztonsága érdekében:
– a vendégek által érintett felületeket óránként fertőtlenítjük (korlátok, öltöző bútorok, kilincsek, stb.)
– a dolgozóknak munkavégzés ideje alatt szájmaszk viselése kötelező
– a medence egyidejű terhelhetőségét (úszómedence: 262 fő, tanmedence: 60 fő) folyamatosan ellenőrizzük
– a közösségi tereket óránként takarítjuk és fertőtlenítjük

Nyitva tartás:
hétfő-péntek: 5.30-22.00
szombat-vasárnap: 6.00-22.00

A jegyárak ITT elérhetőek.

 

Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő – CSAK a Gyógyászati Részleg

Fontos információk:
– a gyógyászati részleg kizárólag a gyógyászati bejárat felől közelíthető meg
– a szakorvosi ellátások továbbra is TELEMEDICINA formájában működnek, amelyhez időpont egyeztetése szükséges
– a gyógyászati épületbe előzetes szűrést követően lehet bemenni, szájvédő maszkban
– az előre foglalt kezelési vagy vizsgálati időpont előtt legalább 30 perccel korábban érkezzenek

Nyitva tartás:
hétfő-péntek: 7.00-18.00

Időpont egyeztetés:
Telefonon és személyesen hétfőtől péntekig 6.30-18.00
+36 62 553-333

A jegyárak ITT elérhetőek.

 

Sziksósfürdő Strand

A biztonságos strandoláshoz és feltöltődéshez a következő óvintézkedések lesznek bevezetve:
– 2000 főben korlátoztuk a látogatók számát, számlálóval követjük a létszámot
– a hatalmas nyitott területen biztonságosan tartható a 1,5 méteres távolság sportolásnál – foci, lábtenisz, strandröplabda vagy -kézilabda, más szabadtéri sportok űzésekor, és baráti társaságok vagy családok összejövetelénél, amelyen grillezésre, bográcsozásra és szalonnasütésre is van lehetőség
– a fürdőzőket kérjük, hogy tartsák be a higiéniai előírásokat, amelyekre táblák is figyelmeztetnek több ponton

A nyitva tartás és a jegyárak ITT elérhetőek.

 

Napfényfürdő Aquapolis
6726 Szeged, Torontál tér 1.

Információ:
Tel.: +36 62/ 566-488
info@napfenyfurdoaquapolis.com
www.napfenyfurdoaquapolis.hu

__________________________

Városi Sportuszoda
6726 Szeged, Temesvári krt. 33.

Információ:
62/549-971
info@szegedsport.hu,
www.szegedsport.hu

__________________________

Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő – Gyógyászati Részleg
6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 24.

Információ:
Tel.: +36-62/553-333
lako.gabor@szegedifurdok.hu
http://www.szegedsport.hu/intezmenyek/anna-furdo

__________________________

Sziksósfürdő Strand és Kemping
6791 Szeged-Kiskundorozsma, Vereshomok út

Információ:
Tel.: +36-62/551-920
szikiszallas@szegedifurdok.hu
szikiszallas@szegedsport.hu
http://www.szegedsport.hu/intezmenyek/sziksosfurdo-strand-es-kemping

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Dóm Látogatóközpont

A várost elpusztító Nagyárvíz (1879) után a szegediek fogadalmat tettek egy nagyszabású katolikus templom megépítésére. Hosszas tervezés és számos vita után csak 1913-ban kezdődött meg a kivitelezés. Schulek Frigyes eredeti terveit – azok költségessége miatt – Foerk Ernő módosította. A Dómot 1930. október 24-én szentelték fel, az ország negyedik legnagyobb temploma. Építészetileg vegyes stílusú, román, gótikus és keleties-bizánci elemek keveredése jellemzi. Belső terének különlegessége a 9040 sípos orgona, az alföldi szűrbe és szegedi papucsba öltöztetett Madonna-ábrázolás és Fadrusz János „Krisztus a keresztfán”című szobra, amely 1900-ban elnyerte a párizsi Világkiállítás fődíját. A Szegedi Dóm 2016-tól új közösségi terekkel bővül. Többek között multifunkciós kiállítótér kapott helyet az altemplomban, a terepszint alatti helyiségsor újratervezése során információs pultot, zarándok büfét, artshopot és könyvesboltot alakítottak ki.

 

A Dóm Látogatóközpontban a látogatók biztonságának érdekében a következő egészségvédelmi óvintézkedésekről döntöttünk:

– Belépéskor maszk és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező.

– A pénztárnál és az Art Shop területén a személyzeten kívül egyszerre 1 vendég tartózkodhat. Átmenetileg csak kártyás
fizetésre van lehetőség.

– Az érintőképernyős terminálok ideiglenesen nem használhatók.

– A látogatható toronyban maximum 5 fő tartózkodhat egyidejűleg.

– Nyitvatartási időben a látogatóközpont 13:00 és 13:30 között fertőtlenítés, szellőztetés miatt zárva tart.

– Az Urnatemető szintén a fenti feltételekkel látogatható.

– Továbbá megkérjük látogatóinkat arra, hogy a minimum 1,5 méteres távolságot igyekezzenek megtartani egymástól.

 

Nyitva tartás:
kedd-vasárnap: 9.00-17.00

A jegyárak ITT elérhetőek.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Új zsinagóga

“Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat!” Ez a bibliai parancs héberül és magyarul olvasható az 1903-ban elkészült Új zsinagóga diadalívén. A magyar nyelv használata az épület tervezésében aktívan közreműködő tudós főrabbi, Lőw Immánuel hatásának tudható be, aki iránymutatásaival segítette Baumhorn Lipót építész munkáját. A Róth Miksa műhelyében készült üvegablakok és a páratlan szépségű, szimbolikus tartalmú üvegkupola az eklektikus zsinagóga egyedi ékességei. A belső teret az elefántcsontszín, az arany és a kék díszítések szemet gyönyörködtető összhangja uralja. Az oltár jeruzsálemi márványból készült záróköve, a frigyszekrény nílusi akácfából faragott ajtaja, a féldrágakövekkel díszített menórák és a Biblia növényeit megjelenítő falfestmények egyaránt figyelemre méltóak. A kiváló akusztikájú zsinagóga orgona- és értékes könnyűzenei koncertek különleges helyszíne.

Nyitva tartás:
vasárnap-péntek: 10.00-15.00

Belépőjegy árak:
felnőtt: 1.000 Ft
diák/nyugdíjas: 600 Ft/fő
családi jegy: 1.500 Ft (2 felnőtt és 2 gyermek-14 év alatt)
csoportos jegy: 500 Ft/fő

További információ ITT érhető el.

Információ:
Jósika utca 10.
+36-62/423-849

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail