Tiszavirágzás, a legújabb hungarikum

A 2020. május 22-én hungarikummá nyilvánított tiszavirágzás az egyik legszebb természeti jelenség júniusban. A tömeges násztáncot járó, rövid életű kérészekről már az ókorban említést tett Arisztotelész: Ephemeronnak, azaz egynapinak nevezte őket. Hazánkban a XVII. században Marsigli olasz földrajztudós volt az, aki megfigyelte a jelenséget.

A tiszavirág rendkívül egyedi életciklusát ismerjük, mégis minden évben kiszámíthatatlan, hogy mikor bukkannak fel a víz felszínén, így nagy várakozás előzi meg a látványos jelenséget.

A szárnyas rovarok a kérészek rendjébe tartoznak, két pár szárnyuk hártyás, világosbarna és gyengén recézett. A Magyarországon található egyedek a legnagyobb európai kérészek 2,5-3,8 cm, farksertéivel együtt elérhetik akár a 12 cm-t is, szárnyfesztávolságuk pedig 6-7 cm.

A rajzásról elmondható, hogy meleg, szélcsendes június közepi estéken a legzavartalanabb, általában június 10 és 20 között történik, de minden évben vannak eltérések. Az esti órákban a leglátványosabb, ugyanis a 3 szakaszban történő rajzás során több millió példány is „táncol” a folyó felszínén. Tömegesen mára már csak a Tiszában vannak jelen ezek a védett rovarok. A találó tiszavirág nevet onnan kapták, hogy bár a nőstények gyorsabban repülnek a hímeknél, így is egy-egy nőstényre akár 40-50 hím is rátalál, így ebből a forgatagból alakul ki a virágra hasonlító forma.

Ennek az eseménydús, rövid eseménynek nagy jelentősége van ökológiai szempontból. Nagyon fontos indikátora a tiszavirágzás a folyó állapotának ellenőrzésében, valamint számos hal-, magár- és békafaj táplálékául is szolgálnak ezek a lárvák és rovarok. 1993 óta védett Magyarországon, tilos az elpusztítása, az élő és elpusztult kérészek birtoklása is, ezeket súlyos pénzbírsággal büntetik, valamint a tömeges elpusztításuk már bűncselekménynek számít, így fokozottan érdemes tájékozódni a rajzás idejére bevezetett szabályokról, ha testközelből szeretnénk megfigyelni a kérészeket.

 

Források:

https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/tiszaviragzas/oldal/mi-a-tiszavirag

http://tiszaviragzas.hu/amit-erdemes-tudni-a-tiszaviragzasrol/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tiszavir%C3%A1g

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail