Tűzfalfestmény készült Róth Manó tiszteletére

Lélegzetelállító festmény készült az Új Zsinagóga mellett, a Hajnóczy utca 13. szám alatti társasház tűzfalán. A csaknem 200 négyzetméteres alkotás célja, hogy emléket állítson Róth Manó üvegfestő és iparművész munkásságának. A művészt kevesen ismerik, pedig az ő nevéhez fűződik az Új Zsinagóga szecessziós üvegablakainak megalkotása, amelyek motívumai az új falfestményben is fellelhetőek.

Az alkotás elkészítésével a szegedi Muralpaint csapatát bízták meg. A művészek, Marton Ákos és Vinkó Leó több monumentális és gyönyörű festményt készítettek már Szeged teljes területén, amelyek színesítik a városképet. Jelenlegi alkotásukat április 6-án kezdték készíteni és kevesebb, mint három hét alatt, április 21-re be is fejezték.

A festmény a Rediscover projekt keretein belül készülhetett el. Az Európai Uniós projekt a Duna régió nyolc országának, azon belül kilenc városának jelenleg rejtett zsidó kulturális értékeit tárja fel. A projekt vezető partnere Szeged is, hisz városunk gazdag zsidó örökséggel rendelkezik. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet ezekre az épített és szellemi kulturális értékekre és ezzel növelje a város idegenforgalmi vonzerejét is.

Fotó: Papdi Balázs

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail