Események betöltése

« Összes Események

Magyar Himnusz – Kárpád-medencei keresztény magyar kortárs alkotóművészeti kiállítás

június 1. – 09:00 - június 27. – 17:00

„Isten áldd meg a magyart.
Jó kedvvel, bőséggel,”
(Kölcsey Ferenc: Himnusz)

Szeretettel hívjuk Önöket a Szegedi Dóm Látogatóközpont soron következő időszaki kiállítására:
Magyar Himnusz – Kárpát-medencei keresztény magyar kortárs alkotóművészeti kiállítás

A kiállítás 2024. március 13. (szerda) 9 órától május 26. (vasárnap) 17 óráig tekinthető meg.

A kiállításon festőművészek (grafikusok), keramikusok, népművészek, (népi)iparművészek, szobrászművészek, textilművészek, tűzzománcművészek, építész (belsőépítész), fotóművészek és divattarvezők közel 100 db alkotása tekinthető meg.

Nemzeti imánk a magyar nemzeti identitás, a közösségi emlékezet, a hazaszeretet, a hazafiság, a hősiesség, az önfeláldozás és az összetartozás erejének megtestesülése. Mit üzen 2023-ban a Magyar Himnusz a kárpát-medencei kortárs keresztény magyar alkotók műalkotásain keresztül?

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány a nemzeti imánk születésének 200. évfordulója tiszteletére „Magyar Himnusz” címmel és tematikával, a fenti gondolatok és eszmék mentén nyílt képző-. nép- és iparművészeti pályázatot hirdetett kizárólag profi alkotók számára. Emellett felkértünk a részvételre a Kárpát-medencéből és az anyaországból kiemelkedően alkotó kortárs keresztény magyar művészeket. Kormányunk nemzetépítő munkájának különösen fontos eleme az egységes nemzetben való gondolkodás, amelyhez elengedhetetlenül szükséges a nemzetrészek sajátos gazdagságának megismerése, hogy teljes képet kaphassunk a magyar kultúráról, hiszen csak ennek ismeretében lehet sikeres a magyar jövő. E sikerességhez az alkotóművészeink is nagyban hozzájárulnak, mint ahogy e kiállítás is bizonyítja. Hiánypótló tárlatról van szó, hisz az anyaországban nem szerveztek ilyen témájú, az anyaország határain túl élő művészeket is aktívan bevonó, kárpát-medencei magyar testvéreinket is magához ölelő magas színvonalú tárlatot a 200. évforduló alkalmából.

Korunk európai történéseink ismeretében, meggyőződésünk, hogy a MAGYAR HIMNUSZ összművészeti kiállításra felkért és azon résztvevő valamennyi kárpát-medencei kortárs keresztény magyar alkotó üzenete műalkotásaikon keresztül nemzeti megtartó erő képvisel. E tárlat fókuszba állítja a nemzeti művészet kiemelt fontosságát, bemutatja annak magas színvonalát és példát mutat az összefogásról, a keresztény szellemiségről, a magyar lélekről.

Szeretettel várjuk Önöket!
Szegedi Dóm Látogatóközpont

Információk:
Telefonszám: +36-20/220-7227
E-mail: domlatogatokozpont@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/sz…
Honlap: https://domlatogatokozpont.hu/
Instagram: https://www.instagram.com/s…

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Kezdés:
június 1. – 09:00
Vége:
június 27. – 17:00
Esemény kategória:

Szervezők

Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész
Szegedi Dóm Látogatóközpont

Helyszín

Szegedi Dóm Látogatóközpont
Dóm tér 16.
Szeged, 6720 Magyarország
+ Google Térkép