Szeged a fesztiválok városa

Érdemes idén is előre gondolkodni, ha utazást tervezünk Szegedre, hisz a fesztiválok, nagyrendezvények ideje alatt megtelnek a város szálláshelyei. Országosan ismert fesztiváljaink mellett, mint a Szegedi Szabadtéri Játékok vagy a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) mellett nagyszabású nemzetközi sporteseményeknek is otthont ad a város 2024-ben.

 

Lássuk milyen nagy rendezvényeket kínál a város 2024-ben!

Szeged Napja Ünnepségsorozat és 28. Szegedi Borfesztivál

Időpont: 2024.május 17-26.

Helyszín: Széchenyi tér, Dóm tér, Klauzál tér, Kárász utca, Dugonics tér, Belvárosi híd, Híd utca

További információ ITT.

A fesztiválnyár nyitóeseménye, mely ahhoz kapcsolódik, hogy Szeged 1719. május 21-én végleg elnyerte a „Szabad királyi város” címet, majd megkapta jelenleg is használatos címerét, s a nemzet rangos településévé vált. E jeles dátumot városunk „Szeged Napjaként” ünnepli évről-évre. Az esemény az évek során több napos kulturális és gasztronómiai fesztivállá, városunk legfontosabb ünnepévé nőtte ki magát. Programok kavalkádja várja a Szegedre látogató turistákat és a városlakókat.

 

II. Felnőtt, U23, Para Kajak-kenu és SUP Válogató Verseny

Időpont: 2024.június 5-7.

Helyszín: Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központ (Maty-ér)

További információ ITT.

 

Deja Vu Fesztivál

Időpont: 2024.június 6-8.

Helyszín: Újszegedi Partfürdő és Kemping

További információ ITT.

Az idén a 10-ik születésnapját ünneplő DEJA VU FESZTIVÁL, Magyarország legnagyobb 3 napos retro fesztiválja. Szállj be újra az időgépbe és bulizz egy nagyot a 90-es és a 2000-es évek legjobb slágereire!

Szegedi Szabadtéri Játékok

Időpont: 2024.június 28-augusztus 20.

Helyszín: Dóm tér, Újszegedi Szabadtéri Színpad

További információ ITT.

A Szegedi Szabadtéri Játékok hazánk legnagyobb befogadóképességű és legjelentősebb szabadtéri színházi fesztiválja. 1931. június 13-án tartották az első előadást a Fogadalmi Templom előtt, ezt követően a szabadtéri produkciók minden év nyarán Szeged fő kulturális eseményét jelentik. Évente közel hetvenezer embert ejt ámulatba a varázslatos atmoszférájú színházi eseménysorozat. Az előadások idejére a színház szerelmesei megtöltik a várost, valódi, nyüzsgő fesztiválhangulatot varázsolva ezzel a mediterrán hangulatú szegedi estékbe. A csodálatos helyszínt, a tizenkétezer négyzetméter alapterületű Dóm teret a velencei Szent Márk térhez szokták hasonlítani.

SZINkópé Gyerekfesztivál

Időpont: 2024.július 19-21.

Helyszín: Erzsébet Liget

További információ ITT.

Óriásbábos felvonulással, bábelőadásokkal, interaktív játékokkal, koncertekkel, valamint civil szervezetek és társintézmények programjaival várják a kicsiket és a nagyokat az újszegedi Erzsébet Ligetben.

34.THEALTER Nemzetközi Színházi Fesztivál

Időpont: 2024.július 26-augusztus 03.

Helyszín: Régi zsinagóga, Kisszínház, egyéb helyszínek

További információ ITT.

A THEALTER 1991-ben indult nyári nemzetközi színházi fesztivál, amely a térség legrégebbi, a legutóbbi évekig egyetlen évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválja. Évről-évre olyan független, azaz innovatív művészi közösségek lépnek fel, akik a komplex színházi nyelv művelésében értek el kimagasló esztétikai és színháztörténeti jelentőségű eredményeket. A helyszín a hármas határ közelében földrajzi és kulturális találkozási pontot kínál a Balkán és Kelet-Európa izgalmas, újító alternatív társulatainak, alkotóinak. Zenei, képzőművészeti, szabadtéri, gyerek- és szakmai kísérőprogramok gazdagítják a találkozó műsorát.

Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN)

Időpont: 2024.augusztus 28-31.

Helyszín: Újszegedi Partfürdő Kemping

További információ ITT.

A Szegedi Ifjúsági Napok vagyis a SZIN a legnagyobb hagyományokkal rendelkező hazai fesztivál, a legnagyobb multikulturális nyárzáró buli, az egyetlen olyan fesztivál, mely természetes vízparton és egyszerre medencékkel tarkított strandkörnyezetben zajlik. A SZIN a legideálisabb hely, hogy a fesztiválozó közönség jó hangulatban vegyen búcsút a nyártól. Minderről a legjobb hazai zenekarok és Dj-k mellett külföldi sztárok gondoskodnak.

XXV. FAI Hőlégballon Világbajnokság

Időpont: 2024.szeptember 8-14.

Helyszín: Szegedi Repülőtér

Különleges sportesemény rendezési jogát nyerte el a város, mely a sporttörténeti jelentőségén kívül a látványszerzés terén is egyedülálló élményt tartogat az érdeklődőknek.

Bor tér

Időpont: 2024.szeptember 18-22.

Helyszín: Dóm tér

További információ ITT.

Szeged és a térség egyik leghangulatosabb gasztronómiai eseménye a Bor tér. A szakmai, baráti és családi találkozások helyszíne is egyben ez a rendezvény, ahol egy pohár bor mellett átbeszélhetjük az idei nyár eseményeit.

Szent Gellért Fesztivál

Időpont: 2024.szeptember 23-október 01.

Helyszín: Fogadalmi templom (Dóm)

További információ ITT.

A fesztivál felemelő művészi, kulturális és különleges zenei élményeket ígér. A rendezvénysorozat színesíti a város komolyzenei életét és teret ad a fiatal tehetségeknek a bemutatkozásra.

Szegedi Jazz Napok

Időpont: 2024.november 8-9.

Helyszín: IH Rendezvényközpont

További információ ITT.

A közel öt évtizede működő Szegedi Jazz Napok a műfaj egyik legrangosabb magyarországi eseménye, melyet az igényes művészválasztás és az eredeti, színvonalas koncertek tettek ismertté határainkon túl is. A nagy múltú koncertsorozaton a szegedi zenészek és a hazai élvonal képviselői mellett világhírű muzsikusok fordulnak meg.

Szegedi Karácsonyi Hetek

Időpont: 2024.november 29-december 24.

Helyszín: Dóm tér, Dugonics tér, Klauzál tér

További információ ITT.

A város leghangulatosabb és talán legjobban várt eseménye, a Szegedi Karácsonyi Hetek nagyszerű alkalom, hogy együtt tölthessük a karácsonyi készülődés időszakát és felejthetetlen programokon vegyünk részt. Az ünnepi forgatag egészen Szenteste napjáig várja kedves vendégeit.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail