Belvárosi mozi

A Belvárosi Mozi art deco stílusú épülete 1920-ban épült Sebestyén Endre műépítész tervei alapján. Ma ez az egyetlen filmszínház az országban, amely eredetileg is mozinak épült és megnyitása óta megszakítás nélkül így is üzemel. A műemlék épület 2019-ben teljes körű felújításon esett át, VR élményekre épülő filmtörténeti kiállítással, interaktív élményparkkal bővült. Három digitalizált, korszerű technikával felszerelt, 7.1 és 5.1 Dolby hangrendszerű, klimatizált termét szegedi kötődésű filmes szakemberekről nevezték el. A 100 fős terem Balázs Béla filmesztétáról, az 50 fős kamaraterem Csőke József filmrendezőről kapta a nevét. A földszinti, erkéllyel kibővített, 530 fő befogadására alkalmas nagyterem névadója a szegedi születésű, Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos. Az ő munkásságát ápolva minden évben Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválnak ad otthont az épület. A mozi a látványos, igényes közönségfilmek mellett az egyetemes és magyar kortárs filmek, filmtörténeti csemegék széles választékát kínálja, így élő opera- és színházi közvetítéseket is.

A több, mint 100 éves Belvárosi Mozi egy nagy szabású VR (virtuális valóság) és AR (kiterjesztett valóság) látnivalót is kínál.

A patinás intézmény 2020. július 17-től kezdve VR Élménytárral kibővülve várja a vendégeket, melynek keretein belül egy igazi csemegének ígérkező filmtörténeti kiállítás, VR game room, virtuális valóság mozi és egy teljesen egyedülálló, 360 fokos, Zsigmond Vilmos életét bemutató, libabőrös VR film is csábítja a látogatókat.

ÉS, HOGY MIT IS TAKARNAK A FILMEK ÉS A JÁTÉKOK?

A VR filmek a klasszikusoktól eltérően rövidebbek: 6-15/20 perc közé tehetők, pont úgy, mint a játékok, amelyeket egyébként 12 éves kor felett, immár kortól, nemtől függetlenül bárkinek örömmel ajánlanak. A filmek is és a játékok is változatosak: készségfejlesztésre, logikai ügyességre irányulnak, festményeket és/vagy természetfilmeket mutatnak be.

Avagy kijelenthetjük: nem csak a kiállítás, hanem az emeleten található virtuális térben megvalósult játék és a művelődésre, kultúra gyarapításra kialakított filmes sarkok is egyaránt óriási és sokrétű élménnyel bírnak.

Filmkiállítás

Kiállításunk a Belvárosi Mozi történetét és a mozgókép fejlődését kíséri végig a némafilmtől a 3D-s virtuális valóságig. Korabeli plakátok, legendás sztárok fotói és muzeális vetítőgépek vezetnek el a legkorszerűbb digitális technikáig, miközben megismerkedhetsz mozitermeink névadóinak – Zsigmond Vilmos, Balázs Béla és Csőke József – filmalkotó munkásságával is. A látogatói élményt okos telefonról indítható múzeum guide és AR tárgynézegető teszi változatossá. Csak itt látható az a VR film is, amelyben az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos életébe tekinthetsz bele 360 fokban.

Jegyárak: Filmkiállításunk nyitvatartási időben ingyenesen látogatható!

VR Game Room

Felejts el mindent, amit a hagyományos moziról gondoltál! Egyedülálló virtuális valóság-élménnyel várunk: 360 fokban nézz körül több VR szolgáltató mozifilmjeiben! Olyan, mintha valóban ott lennél! Járd be a világot, nézz be egy Mozart mű koncertjére vagy csöppenj bele egy cuki animációs történetbe! Repülhetsz Charlize Theronnal, Michael Fassbenderrel vagy Rooney Marával, tesztelhetsz versenyautókat, még a világűrben is körülnézhetsz. Közel 100 VR film közül válogathatsz!

Ha te is imádod a számítógépes játékokat, akkor ezt neked találtuk ki: a vadiúj VR Game Room mindent lepipál, amivel valaha találkoztál. Hagyd a konzolokat, a PC-s és mobiltelefonos játékokat, kapd fel VR szemüvegünket, bújj bele Pókember bőrébe és irány a New York-i felhőkarcolók teteje!

Jegyárak: 2.100 Ft/fő – 50 perc

Csoportok számára előzetes regisztráció szükséges.

Nyitva tartás:

Minden nap 12:45-21.00

Filmkiállítás: Minden nap 14.00-20.00
VR Room: Szerda-Vasárnap: 12.45-20.50 (utolsó időpont: 20.00)

Információk

6720 Szeged, Vaszy Viktor tér 3.
+36 20 277 1688
belvmozi.penztar@gmail.com
belvarosimozi.hu    /  www.zsigmondvilmosfilmfest.com

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail