Dorozsmai Tájház és a nagygazdaház

Szeged látnivalói közé tartozik a Dorozsmai Tájház és a nagygazdaház is. Szeged-Kiskundorozsmán egy hely, ahol eredeti környezetben, egy széles kapunyitással megtekinthetik a település népi és a „polgárias” jellegű tárgyi, szellemi kultúráját.  Mindezt egy telken, Szeged-Kiskundorozsma központjában, az ősi dorozsmai domb mellett.

A látogatóbarát Dorozsmai Tájház

Az épület 1881-ben a „DOROSMA nagyközség Felvételi előrajzai tervrajzon már szerepel. Népi építészet jegyeit magán hordozó, alacsony három ablakos, tapasztott, fehérre meszelt mestergerendás régi ház. Áll: konyha-kamra, lakószoba és tisztaszoba helységekből, mely helyben gyűjtött, a korra jellemző bútorokkal, eszközökkel és tárgyakkal úgy lett berendezve, mintha a nagyszüleink élnének benne. Alázattal és tisztelettel a látogatás ideje alatt minden berendezési tárgyat kézbe vehetnek, vagy akár a funkciójuk szerint használhatnak is. A kiállított tárgyak, a lakásbelső nemcsak nosztalgiát ébreszt a Látogatókban, hanem életképet ad az egykori autentikus falusi népi életről.

Nagygazdaház

A nagygazdaházban megtekinthetik a helytörténeti termeket, ahol a  „polgárias” jellegű tárgyi emlékek lettek kiállítva. A termek egymásba nyílnak, ami végigvezeti a látogatókat.

A tájház és a nagygazdaház az 1800-as évek közepétől az 1900-as évek közepéig tartó korszak tárgyi emlékeit, enteriőrjét mutatja be. Aki múzeumi élményt keres, és Szeged-Kiskundorozsmára jellemző helytörténeti anyaggal berendezett épületet szeretné megtekinteni, az keresse fel a Dorozsmai Tájházat!

A Dorozsmai Tájházat alapította: Deli Albin és családja. A tájház ünnepi felavatása: 2017. június 23., a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület szervezésben történt. A tájház működtetését és fenntartását a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, valamint Deli Albin és családja finanszírozza. A tárlatvezetést magyar nyelven Deli Albin vezeti.

 

Információk:

6791 Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas utca 1.

Tel: +36-70/555-3636

Nyitva tartás: Előzetes egyeztetéssel látogatható

E-mail: delialbinalex1@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100018722134439

 

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail